Себастиан Дулиен: СЕТА ще предопредели как Европа ще действа в глобалната търговска система

Себастиан Дулиен
Снимка: You Tube

Не съм сигурен, че СЕТА е чудесно споразумение. Все още има много притеснения, които остават на дневен ред, но потенциалният негативен ефект от това да не бъде подписано е много по-голям, заяви пред "Хоризонт" германският икономист Себастиан Дулиен. В специално интервю за "Събота 150" той подчерта, че страните трябва да ратифицират търговското споразумение между Европейския съюз и Канада, защото ако Европа се провали в подписването му, тя няма да успее да оформи глобалната търговия според собствените си ценности:

Директният ефект от търговското споразумение с Канада ще бъде ограничен. Канада не е толкова голям търговски партньор. Дори и да изчезне, това няма да е толкова важно. Смятам, че важността на СЕТА е в това как Европа може да действа в глобалната търговска система. Това е много амбициозно търговско споразумение. То въвежда много амбициозни правила и първото по рода си, което Европа сключва. Ако сега съюзът се провали в подписването на СЕТА, той може да е поставен в ситуация, в която няма да може да преговаря по други подобни споразумения.

Не бих казал, че отказът от подписването на това споразумение ще покаже, че Европейският съюз не е стабилен. Това обаче ще е ясен сигнал, че не е единен по време на преговорите на подобни споразумения, допълни Дулиен:

Това ще покаже, че има разминавания на това какви са нуждите и очакванията на регионално ниво от отделните държави и на европейско ниво. Също така това би било доказателство, че институциите, които имаме в момента, не са достатъчно способни да формират консенсус. Ако обаче СЕТА се случи, може би ще има възможност за предоговаряне на търговското споразумение със САЩ. В противен случай САЩ ще могат да рамкират глобалната търговска мрежа, докато Европа ще изгуби възможностите си да я оформи според собствените си ценности.

Относно трансатлантическото търговско споразумение със САЩ Себастиан Дулиен отбеляза:

ТТИП е друга история. В преговорите между САЩ и Европейския съюз стана ясно, че има различия, които може би не могат да бъдат премахнати. Не съм сигурен дали Щатите биха позволили намесата на международен съд като начин за защита на инвеститорите. Затова мисля, че търговското споразумение със САЩ може да бъде спряно. Не казвам, че трябва да спрат разговорите, но Европейският съюз трябва да бъде твърд с исканията си - от типа: "или ги приемате, или ставаме от масата за преговори". Тогава най-вероятно всичко ще бъде прекратено.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24