Автомобилни превозвачи започнаха двучасов протест на шест гранични пункта

| обновено на 31.10.16 в 11:13
Снимка: БГНЕС

Превозвачи затвориха граничния пункт „Кулата“ с жива верига.

Решението за ефективни протести е било взето от кризисния щаб на браншовите организации в международния транспорт, малко преди 10.00 часа. По информация на самите превозвачи тази сутрин преминаването през границата е било изненадващо спокойно и безпроблемно. На „Кулата“ не е имало чакащи камиони.

Превозвачи от цялата страна блокираха "Дунав мост" на ГКПП "Русе - Гюргево". Блокадата ще продължи до 12.00 часа, като преминаването е невъзможно на входа и изхода на пункта.

Пет-шест часа от българска и от румънска страна – това създава затруднения с работно време, с адреси, товарни, разтоварни и дефакто бърка транспортния бизнес, защото всеки, който желае да му се предложи стока, плаща за услугата, но ние тук нямаме никаква конкретика и незнаем колко време ще продължи блокадата, която се създава от само себе си, от големия трафик. Ние нямаме против, че трафикът е голям, това, което ни смущава е, че са малко служителите, които обслужват колите, което създава от своя страна затруднения по цялата верига. Транспортът е свързана дейност - товарене, разтоварване, търговска мрежа, включително и крайният потребител страда в един момент, коментира пред кореспондента ни в един от протестиращите превозвачи.

В 10 часапревозвачи блокираха граничен пункт “Капитан Андреево”.През пункта не се пропускат камиони на изхода, като сутринта за кратко беше блокирано и движението на леки автомобили. Блокадата ще продължи до 12 часа.

От МВР съобщиха за „Хоризонт“ за проблеми при преминаването и през контролно-пропускателния пункт „Калотина“.

Около 20 леки и два товарни автомобила на представители на браншовите организации на превозвачите са спрели в едната лента за движение през граничния пункт „Видин – Калафат“, но пунктът остава отворен.

Към този час граничен пункт "Лесово" работи нормално. Документите на тежкотоварните автомобили се обработват без забавяне. Досега към "Гранична полиция" не е подавана информация от превозвачи за блокиране на пункта. Полицията в Ямбол също не е уведомявана за такива намерения от страна на превозвачи, предаде кореспондентът на БНР.

По-рано българските превозвачи предупредиха, че ще предприемат протестни действия на основните гранични пропускателни пунктове. Причината за протеста е нетърпимото, според тях, положение на границата от последните няколко месеца. Шофьорите са принудени да чакат по 40-50 часа, за да преминат границата, без да получат обяснение от държавните институции. Това не само поставя превозвачите в "нечовешки условия", но и нанася щети на българската икономика за стотици хиляди левове, сочат от Съюза на международните превозвачи, Националното сдружение на българските превозвачи и още няколко браншови организации.

От бранша настояват за ефективно работеща автоматизирана система за проверка и контрол на граничните пунктове.

Пред "Хоризонт" заместник-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов заяви, че целта на протеста е да покаже, че от бавното пропускане през границата страда цялата българска икономика:

Това си е едно постоянно нещо, което ние не можем да си го обясним. Проведохме срещи с държавните структури, които отговарят за КПП-тата. Абсолютно никакво обяснение не дадоха. Ние престанахме да смятаме нашите загуби, защото не смятаме никъде плюсове, а отвсякъде се трупат минуси. Така че… ефектът за бизнеса е… не само за транспортния бизнес, а и за икономиката на страната.

Превозвачите предвиждат протестът да обхване зоните на шест контролно-пропускателни пункта: "Капитан Андреево" и "Лесово" на границата с Турция, на гръцката граница – "Кулата", на сръбската – "Калотина", и на румънската – "Дунав мост" – Русе и "Дунав мост" – Видин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24