След победата на Тръмп остават въпросителните за развитието на отношенията САЩ-Германия


Отношенията между САЩ и Германия -  едни от най-важните съюзници в Европа, са отношения на възход и падение. След края на Втората Световна война американците първоначално са окупатори, но бързо се превръщат в пръв помощник на западната част на разделена Германия - както с изграждането на демократични институции и укрепването им, така и за възраждането на икономиката чрез плана Маршал. 
Така през 60те години Америка вече е приятел, а не окупатор. През 1963 г. идва и знаковото посещение на тогавашния президент Джон Ф. Кенеди в Западен Берлин, произнесъл скоро след издигането на стената прословутата реплика "Аз съм берлинчанин" (Ich bin ein Berliner!). 
В годините на студената война САЩ поемат под крилото си Западна Европа, и особено Германия -  като фронтова държава. От това германците черпят само ползи. Но не за дълго: войната във Виетнам променя радикално отношението към Америка, заражда се протестното движение от 68-ма, преляло по-късно през 80те години в мощното в Германия пацифистко движение срещу разполагането на американски ракети със среден обсег във Федералната република. Расте страхът от вездесъщия трансатлантически съюзник, но идеята за обединение на разделена Германия отново превръща САЩ и ФРH в най-верни съюзници. 
През 1987 г. Роналд Рейгън изговаря пред Бранденбургската врата в Берлин това, което до тогава никой не смяташе за възможно:
Open this gate, tear down this wall.
Добрите отношения между федералния канцлер Кол, президента Буш старши и Горбачов правят падането на Берлинската стена възможно, при това мирно. Следва дълъг период на особено топли взаимоотношения между Берлин и Вашингтон, които довеждат до безпрецедентната до тогава военна намеса на Бундесвера в чужбина. 
След терористичната атака от 11-ти септември канцлерът Шрьодер заявява своята пълна подкрепа в борбата с тероризма и Германия изпраща войници в Афганистан. Но след това отказва участие в операцията в Ирак, което води до следващото охладняване в отношението на Вашингтон. От двете страни на океана расте желанието за промяна. Донася я Барак Обама, спечелил сърцата не само на американците, но и на европейските политици. Сред тях е и Ангела Меркел, която Обама нарича "лидер от световен мащаб". Любовта обаче не трае дълго - аферата с подслушването на американската Национална агенция за сигурност, чиято жертва се оказа и самата Меркел, хвърли сянка върху отношенията между САЩ и Германия за дълго, но те все пак стъпват на стабилна ценностна основа. Именно тази основа днес изглежда силно разклатена. Берлин е неприятно изненадан от победата на Доналд Тръмп. През цялото време на предизборната кампания водещи политици в Берлин без всякакво притеснение подкрепяха открито Хилари Клинтън. Всички парламентарно представени партии недвусмислено демонстрираха антипатията си към Доналд Тръмп. Външният министър Франк Валтер Щайнмайер дори го нарече "проповедник на омразата". След успеха на републиканеца, първият германски дипломат сравни резултата от изборите в САЩ със земетресение, като побърза дипломатично да допълни, че Германия приема избора му и ще трябва да се съобрази с волята на американците. По думите му обаче американската външна политика от сега нататък ще бъде непредсказуема. По-конкретна беше Ангела Меркел, която постави ясна рамка на бъдещите отношения между Германия и САЩ:
Германия и Америка споделят общи ценности: демокрация, свобода, върховенство на закона, зачитане на човешкото достойнство, независимо от произхода, цвета на кожата, религията, пола, сексуалната ориентация или политическите убеждения. Въз основа на тези ценности предлагам на бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп тясно сътрудничество.
***************
В коментар във връзка с президентските избори в САЩ политологът д-р Ларс Брожус от водещия тинктанк „Фондация за икономически и политически анализи“ в Берлин заяви пред БНР, че в Берлин се надяват, че двустранните отношения са достатъчно стабилни, за да преживеят Доналд Тръмп.  Анализаторът признава, че в Германия дори и за специалистите успехът на републиканския кандидат е бил неочакван.
И въпреки, че никой не беше убеден в победата на Доналд Тръмп, си задавахме въпроса, какво ще правим, ако все пак той спечели, какво ще означава това за трансатлантическото сътрудничество, за двустранните отношения, отбелязва д-р Брожус и допълва:
Очаквам, че дипломатическите, военните и икономическите контакти ще продължат, както до сега, т.е. че смяната в Белия дом и различията на повърхността няма да повлияят на работния ритъм в Берлин и Вашингтон. Още повече, Германия вече е преживявала такъв период на различия - по времето на президента Джордж Буш и управляващата в Берлин коалиция между социалдемократите и зелените имаше сериозни разминавания във външната политика. Нека само да спомена войната в Ирак. Тогава това не доведе до трайно влошаване на двустранните отношения.
Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24