Вл. Уручев: Мисля, че ще бъде постигнато съгласие между Русия и Украйна за газа

Владимир Уручев вярва, че България няма да имам проблем с доставките на газ

Снимка: БГНЕС


Евродепутатът Владимир Уручев изрази надежда, че тази зима България няма да има проблем с доставките на газ, тъй като, според него, в газохранилищата в Украйна има достатъчно газ, но въпреки всичко съществуват известни опасности. В случая, за постигането на съгласие между Русия и Украйна, намесата на ЕК е от особено значение. Вероятно ще бъде постигната договореност, тъй като този път няма спор за цената, каза Уручев:

Транзитът в Украйна върви постоянно, газохранилищата в Украйна са наполовина пълни. Допълнителните доставки, които евентуално ще бъдат необходими, в зависимост от това колко тежка ще бъде зимата, не са чак толкова големи – от един и половина милиарда кубически метра до четири милиарда. Хубавото е, че отново ЕК се включи като трета страна в този процес, тъй като знаем, че отношенията между „Нафтогаз“ и „Газпром“ са много обтегнати – първо контрактите, които ги има между двете компании и които изтичат в края на това десетилетие – 2019 – 2020 година. Те са за доставки за транзит през Украйна, атакуват се в Арбитражния съд в Стокхолм, там исковете са за по 300 милиарда долара от всяка от страните. Киевският съд въведе санкции и глоби към „Газпром“. Една от опасностите е, че “Нафтогаз“ може да започне прихващане на тези глоби от руските доставки от транзита, което не е добре и което заплашва вече доставките за ЕС, включително за България. Точно заради това намесата на ЕК е много важна тук. Аз мисля, че ще се постигне съгласие, още повече, че този път няма спор за цената на газа.

България има изготвен план в случай, че доставките на газ бъдат прекъснати, но все още е доста уязвима:

Ние имаме резерви в нашето хранилище в Чирен. Този пъти имаме много по-добри възможности да вземем от Гърция, тъй като връзката с Гърция е направена реверсивна, също и от Румъния. Така че, независимо от всичко, ако има намаляване или прекъсване, в България ще се наложи да бъде въведен режим, т.е. предприятията, които работят на газ, ще трябва да преминат на алтернативно гориво.

Очевидно Русия държи този транзит през Украйна да бъде прекратен, като причините за това са от политически до стратегически, каза Уручев и допълни:

Начинът, по който това би могло да бъде компенсирано е строителство на „Турски поток“ и „Северен поток“, за да може по две линии в Европа да влиза газ и да компенсира това прекратяване в Украйна.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24