А. Богоявленски: Пъзелът от версии за причината за катастрофата на руския самолет Ту-154 тепърва ще се подрежда

Ту-154
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пъзелът от версии за причината за катастрофата на руския самолет Ту-154, с който над Черно море загинаха 92-ма души, тепърва ще се подрежда, коментира в ефира на "Хоризонт" журналистът Александър Богоявленски, който води предаване за авиация. Той припомни, че основните версии за причината за инцидента, по които следствието продължава да работи, са четири:

И четирите версии все още се разглеждат, а те са именно: техническа повреда, за която говори и този запис (от черната кутия на самолета, че има проблем със задкрилките – бел. ред.); вероятност за пилотска грешка, некачествено гориво или попадане на чужди тела в двигателите. Очевидно тази последна версия – с неизправност в двигателите, може да отпадне, но по другите тепърва ще се работи. 

Александър Богоявленски отбеляза, че метеорологичните условия по време на излитането на самолета са били такива, че е много вероятно да се е получило и обледяване на крилата на машината, което е критично във фазата на излитане: 

Така че този проблем със задкрилките донякъде ме насочва отново в плоскостта на тази теория (за възможно обледяване на крилете – бел.ред.), защото един от проблемите, които ледът по крилото може да предизвика, е именно проблем със задкрилките, а те са критични във фазата на издигане на самолета.

Още нещо важно, което можем да отбележим, са думите на екипажа – на капитана на самолета към кулата, малко преди да излети, че избира да използва цялата дължина на пистата – цялото протежение на пистата, тъй като самолетът е тежък – тоест освен 92-мата пътници на борда имало и достатъчно голямо количество товар, така че и капитанът, и екипажът да предпочетат по-голямо разстояние за излитане. 

Александър Богоявленски отбеляза още, че през изминаващата година авиоинцидентите са били по-малко, в сравнение с миналата и по-миналата година:

2016-а беше доста сигурна за авиацията. Повечето инциденти въобще в индустрията – не само в полет, не само самолетни, а и по летища, бяха свързани по-скоро със сигурността и с промените в глобалната сигурност на геополитическо ниво – терористичните заплахи, новите начини, по което терористите се отнасят към тази свръхчувствителна индустрия, каквато е авиационната. Имаше инциденти с взривяване на самолети, но чисто авиационни инциденти, свързани с технически проблеми, грешки на пилотиране или грешки в системата, имаше много малко.

Тоест можем да твърдим смело, че тенденцията е обратна – а именно – към все по-нарастващ контрол и подобряване на чисто авиационните операции, но пък, от друга страна, това означава, че индустрията като цяло трябва още по-сериозно да се отнася към терористичната заплаха.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24