Програма "Хоризонт“ на БНР навършва 46 години

М. Минков: Функцията на обществената медия е да бъде гласът на българското общество

| обновено на 04.01.17 в 18:01
Снимка: Ивайло Михайлов



Програма "Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР) навършва днес 46 години. 

В 6 часа сутринта на 4 януари 1971 година говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата тогава програма "Хоризонт“. Той си спомня, че преди това е имало Първа и Втора програма на радиото:

Но в края на 60-те се заговори да се разширят тези две програми и се стигна до идеята Първа програма да носи името "Хоризонт“. Новото, което беше, е, че тя стана много по-динамична и тогава вече се реши да има новини на всеки кръгъл час.

Три години по-късно през септември програмата на "Хоризонт“ става 24-часова.

Най-старият запис от програма "Хоризонт“, който пази Златният фонд на радиото е една сутрешна емисия новини от 16 май 1971 г.

Датата 4 януари 1971 г. е рождена и за едно от емблематичните предавания - "Неделя 150". Също на днешния ден през 1989 г. в ефира се появява едно от най-популярните предавания - "12+3".

Функцията на обществената медия е да бъде гласът на българското общество, каза в интервю за „Хоризонт до обед“ програмният директор на БНР Мартин Минков. Според него слушателите са в правото си да бъдат критични към медиите:

И трябва да бъдат критични, защото са в правото си да имат по-високи изисквания към нас, но си мисля как са отлетели тези 46 години и въпреки това „Хоризонт“ си остава все така млад, въпреки че става дума за една зряла възраст, „Хоризонт“ е млад, той е амбициозен, уникален в българския радиоефир, както и БНР като цяло. Лицето на БНР безспорно е програма „Хоризонт“.

Мартин Минков благодари за жеста, направен от група "P.I.F.", които предоставиха правата за излъчване на сигналите.

В ефира на "Хоризонт" директорът на програмата Васил Велев си пожела радиото да звучи по-динамично и да бъде по-модерно. Велев който е бил част и от екипа на Би Би Си, подчерта, че не би искал да прави сравнение между двете медии, но отбеляза като една от хубавите страни на БНР духът на близост между служителите:
Харесва ми повече в "Хоризонт" това, че в "Хоризонт" хората могат да бъдат освен колеги, и приятели, което в Би Би Си много рядко се случва. Там просто хората отиват, работят, свършват си каквото имат да свършват и се прибират. Няма такива истински приятелства, каквито има в България. Просто хората са по-различни, да кажем по-студени, по-консервативни, но от друга страна това, което повече ми харесва в Би Би Си в сравнение с Българското национално радио е тяхната почти перфектна организация.
Директорът на "Хоризонт" отбеляза още и разликата в комуникацията на медиите с аудиторията:
В Би Би Си много повече се говори със слушателите и много повече са обърнати журналистите към слушателя. При нас има това вторачване, според мен поне, в политиката, в политическите интриги, в интригите в съдебната система, в икономически проблеми, които може би не са достатъчно ясни на слушателите и изискват много по-добро обяснение. Така че ние, когато говорим за сложни теми, когато се разискват такива, да кажем, за съдебната система, необходимо е да се обяснява много по-ясно на слушателите и да им се казва защо това е важно за тях, в смисъл как тях ги засяга, как засяга техния живот.


От звуковите файлове можете да чуете интервютата с програмния директор на БНР  и с директора на програма "Хоризонт".

Чуйте и четирима от солистите на Оркестъра за народна музика на БНР, които бяха гости на предаването "Нещо повече" и отправиха поздравите си към колегите и слушателите на "Хоризонт" - чрез своята прекрасна музика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24