Проф. Келемен: Политиката на Тръмп ще е основен фактор за оформяне на ЕС през 2017-та година

Снимка: архив



Проф. Дан Келемен от университета в Ню Джърси заяви в интервю за „Събота 150“, че политиката на Доналд Тръмп ще бъде един от основните фактори, които ще оформят Европейския съюз през настоящата година. Според проф. Келемен, левите партии и движения в момента са изключително слаби, въпреки отделни явления като СИРИЗА в Гърция или движението на бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис. Тези слаби леви политически сили обаче отварят огромно пространство за крайно десните движения, които набират сила в Европа. Проф. Келемен очерта облика на Европа в края на 2017-та година:

Едно от нещата, които трябва да имаме наум, че Европейският съюз се изправя пред най-дълбокия микс от кризи от създаването си. Въпреки това, той няма да умре. Много хора поставят под въпрос съществуването на Европейския съюз, но аз мисля, че той ще оцелее. Нито една от тези кризи не подкопава основите на европейската идея. Освен това най-важните държави - като Германия, продължават да подкрепят съществуването му. Как ще изглежда в края на годината? Мисля, че ще бъде даден ход на Брекзита. Не казвам, че Великобритания ще е изляза от Европейския съюз, а че вече ще имаме яснота какви ще бъдат отношенията й с него след излизането. Германия ще продължи да има водеща и дори още по-силна позиция в Европейския съюз. Въпреки това - дори и да разочаровам някого, ще кажа, че крайно десните движения ще имат своите позиции.

Все още не се говори много за Ярослав Качински и други държави, но аз мисля, че ще има сериозни проблеми между Полша и Европейския съюз. Мисля, че през следващите месеци ще стане ясно дали Европа ще може да се справи.

На "евровия фронт" мисля, че ще видим спасителни пакети за Италия. Също така очаквам европейските лидери да се обединят около повече мерки за сигурност и за контрол по границите и борба с тероризма.

Последният много важен фактор, който искам да отбележа, е президентството на Доналд Тръмп. Според мен Европа вече няма да е подложена само на натиск от изток, но и на тотално различно отношение от САЩ. Бих очаквал от Тръмп да се опита да разедини Европейския съюз и да работи с по-националистически настроените лидери като Виктор Орбан и Ярослав Качински. Това наистина ще бъде голямо предизвикателство за Европейския съюз. Да се надяваме, че той ще успее да потвърди стабилността и обединението си.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24