Пей ми, петльо!

Петелът в песни, обичаи и поверия

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Според китайската астрология на 28 януари 2017-а започна годината на Огнения петел и чак до 15 февруари 2018 г. светът ще бъде под знака на червената птица. В традиционните представи на българина петелът се свързва с образа на слънцето, тъй като не само възвестява изгрева, но и частите на денонощието се асоциират с естествения биологичен ритъм на петела. „По петляно време“ или „по първи петли“ наричат часовете непоследствено преди началото на деня. Преходът от залез слънце до първи петли е страховит период – появяват се караконджоли, вампири, таласъми и други митологични персонажи. С пропяването на петела те губят силата си. В някои заклинателни формули при баене болестта се отпраща „в пусти гори, дето петел не пее“ – т.е. петелът присъства в усвоеното от човешката дейност пространство, защитено от вредоносни сили. Поведението на петела е и един от ориентирите в народните предсказания и метеорология. Ако пее на прага – ще дойде гост. Тогава стопанката казва: „Пей, петлю, пей! Ако е добър гост, пей ми пак!“ И ако петелът пропее отново, значи гостът наистина ще е добър. Ако петлите пеят вечер – времето ще се развали. През лятото ще има дъжд, а през зимата – сняг.





Петелът символизира преди всичко мъжкото начало и оплодителна способност, но и женското възпроизвеждащо начало. Обичаят да се принася в жертва петел на Петльовден учените тълкуват като продуциране на плодородие и специално на мъжката плодовитост. Но сватбеният петел, например, е многозначен символ. Към мъжкото начало го приобщава червеният цвят. Украсяването му като кон от „женската страна“ (приятелките на булката), добавя и женска семантика. В този смисъл е и т.нар. „гребенско” забраждане на жени в детеродна възраст. Често се среща и орнаментът „петлета“ в традиционните шевици – ще го открием върху женските ризи. Вярва се, че перата от опашката на петел пазят от уроки, от лоша среща, магии и лоши духове. Затова те били сред любимите момински украшения.




Петльовден, Петеловден, Петеларовден, Ефтим, Ихтима е празник, разпространен преди всичко в източнобългарската етническа територия. Изследователите приемат, че има древнославянски произход. Отбелязва се на 2 февруари по стар стил (по нов стил е на 20 януари). На 2 февруари е църковният празник Сретение Господне, почита се и паметта на Свети Евтимий Търновски. Жертвоприношението на петел се осмисля като ритуал за здраве и плодовитост на момчетата. След извършването му се приготвя курбан от петела. Има различни варианти на обредното ястие – с ориз, булгур и т.н., но петелът трябва да е сварен. От курбана раздават на близки и съседи, заедно с парчета хляб, кравайчета или тиганици. В някои селища се прави трапеза в дома на бабата, помагала при раждането. Тук всички жени, както и бабата, са в булчинско облекло или части от него, закичват се с „колуни“ – пера от опашката на петела. Както и на Бабинден, жените окичват бабата с нанизи от червени чушки, цветя и пр.




Съществува традицията на Петльовден да се приготвя и зелник. В някои отделни селища обредната птица е ярка (млада кокошка) – т.е. празникът застъпва женското начало, а действието е насочено към момиченцата. Най-устойчивата част от празника са веселите песни, хора и богата трапеза, с която жители и гости на някои села почитат деня, посветен на момчетата и бъдещата им способност на свой ред да създадат здраво и силно поколение.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Прочул се Найден граматик” – народни песни, посветени на книгите и учителите

В навечерието на 24 май, наричан най-българския празник, обръщаме поглед към традиционните ни песни, посветени на книгите и учителите. Те са съхранили доказателства за пословичната любов на българина към знанието и духовността, за уважението към образованите хора. Денят на Св.св. Кирил и Методий се отбелязва като църковен празник още през..

обновено на 23.05.20 в 19:12

Старинните технологии на "писаните" яйца са живи и днес

Символиката на яйцето се е променяла през вековете. Най-старите щраусови яйца, украсени с резба, открити в Африка, са на възраст около 60 хиляди години и са служили за подарък. Златните и сребърните яйца присъстват в погребалните обичаи на шумери и египтяни. Езическите вярвания на различните народи гласят, че яйцето е символ на Вселената,..

обновено на 16.04.20 в 18:46

Мирослава Таскова: „Децата с интерес усвояват различни умения, свързани с българската история“

Един от най-великите светители и чудотворци на IV век, Свети Спиридон, бил прост по нрав, смирен по сърце и благ по живот , както е записано в житието му. Днес православната църква почита неговата памет. В българските традиционни вярвания Св. Спиридон се приема за покровител на конете и едрия домашен добитък, но преди всичко той е патрон на..

публикувано на 12.12.18 в 12:23

Драгиновци обичат, пазят и славят старите местни традиции

Според броя на своите жители Драгиново се нарежда на четвърто място сред селата в България. Разположено е в Западните Родопи, в близост до Велинград. В миналото е известно под името Корова (от тур.Kuru – ova – Сухо поле), а от 1971 г. е преименувано на Драгиново, в чест на поп Методий Драгинов – православен духовник, автор на летописи за..

публикувано на 12.10.18 в 11:18

Янка Рупкина: „Щастлива съм, че с гласа си спечелих обичта на хората у нас и по света“

Янка Рупкина, една от емблемите на българската народна музика, тази година отбелязва две сериозни годишнини – шест десетилетия на сцената и осем от рождението си. Легендарната ни певица е родена в Странджанския край. Нейните земляци от с. Богданово, Бургаско, се гордеят с гласовитата Янка и дори са нарекли клуб на нейно име. По цял свят е..

публикувано на 24.09.18 в 08:35

Фестивалът на шевицата в Белослав възражда магията на българското везмо

От незапомнени времена шевиците, които украсявали българските носии имали своето специално предназначение. Освен красив орнамент, разкриващ информация за социален статус и принадлежност към даден регион, в шевиците са кодирани и скрити послания. Неслучайно те изпълнявали ролята на ограждащ елемент около откритите части на тялото. Важен елемент..

публикувано на 08.09.18 в 08:15

„Българщици“ – уникална среща с неизвестни старинни песни

Преди няколко месеца излезе от печат сборникът „Българщици“, събрал 672 непубликувани народни песни от архива на Коста Колев. Известният акордеонист, композитор и диригент напусна този свят през 2010-а на 89-годишна възраст. Остави хиляди обработки на фолклорни образци, авторски творби в народен стил, музика към танцови постановки… Десетилетия..

публикувано на 15.08.18 в 09:50