Жители на Очин дол - селото на Вазовия герой дядо Йоцо: Българщината вече си отива

"Де е българското?“. Това питаме днес, на 3 март в едно от селата по Искърското дефиле - село Очин дол - селото на Вазовия герой дядо Йоцо.

 

"Имаше обаче един човек, който бе умрял в навечерието на освободителната война и който възкръснал при вида на освободена България без да изпита разочарованието на нас живите, които гледаме. Той беше 84-годишният старец дядо Йоцо. Той живееше в едно затънтено планинско, от няколко кошари селце, загнездено в един усоен валог на Стара планина над искърската клисура". С тези Вазови думи отправяме взор именно към Искърската клисура, към едно селце там днес - село Очин дол, според някои от стотината му жители:

Тихо селце, спокойно, красиво, чиста изворна вода,  чист въздух, но няма млади хора, всички сме пенсионери, споделя жителка на селото. Няма деца. Всичко на всичко имаме 1 дете. То сигурно ще бъде сега 7 клас .Нямаме превоз и хората се изнесоха в града. Ние, пенсионерите се препитаваме със животновъдство.

Селото загива с всеки изминат ден, обезлюдява се. Има къщи, но хора няма. Лошо…

Преди десет години в Очин дол беше изграден туристически комплекс "Дядо Йоцо", в който централно място заема мащабна скулптура на слепия старец. Комплексът се утвърди като място за разнообразни културни събития. Наскоро в селото беше ремонтирана и сградата на бившето училище, която се превърна в младежки еколагер.

И днес, както във Вазовия разказ, пътниците, изправени на прозорците на вагоните, гледат живописните завои на пролома, съгледват учудени на един рът отсреща, че стои един човек и маха с шапка. Това е белокаменната фигура на дядо Йоцо. Той поздравява свободна България - тази, която нарича българското. Де е българското - питаше се той учуден с неугасен таен копнеж в сърцето да го види.

Българското вече е по града, тук в село няма българско. Българщината вече си отива, казват местните жители, които споделят, че няма голяма разлика между селото преди 100 години и сега.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24