Участници в спасителната акция в Хитрино бяха наградени "Достойни българи"

| обновено на 06.03.17 в 17:43
Снимка: БТА
Участници в спасителната акция в Хитрино бяха сред наградените "Достойни българи" за миналата година. Вестник "24 часа" връчва отличията за 15-и път. Награда получи кметът на селото Нуридин Исмаил:

Може би тази награда днес я заслужава целият български народ. Така се обединиха деца, стари, имахме подпомагания от старчески домове. Просто добротата в нашата нация, в нашата България, в нашия народ, струи и тези хора заслужават за тях политиците да дадат и управниците каквото могат, дори и повече от това.

Голямата награда "Достойните българи" получиха родителите на 16-годишния Синан Мурад. Селма и Шенол Мурад сбъднаха последното желание на сина си, който почина от рак през януари – да дарят 160 хиляди лева, събрани за лечение на детето им на други онкоболни и на училището в Асеновград.  Снимка

Нашият син изгуби битката с болестта, но много българи го подкрепиха със събирането на парите и затова ние решихме да ги дарим тези пари на други болни дечица, за да оздравеят, каза Селма Мурад.

75-годишният Васил Русев от харманлийското село Българин също бе отличен с наградата, защото продаде крава с теле и с парите издигна паметник на загиналите войници от селото. Село Българин дава 31 жертви в Балканската, Междусъюзническата и Втората световна война. За да не бъдат забравени героите, Васил Русев издига паметник:

Трябва нещо да остане за тези хора. За какво са умряли? За какво са се били?

Имената на героите от Българин са издълбани в двуметровата мраморна плоча, а името си Васил Русев записа в Пантеона на достойните българи.


В ефира на "Хоризонт" и предаването "Нещо повече" гостуваха двама от наградените.  Миглена Георгиева, директор на детския комплекс "Ние врабчетата" в Монтана, където са организирали кампания, обединила целия град, и са изработили картички и сурвачки, за да подпомогнат лечението на Елина Георгиева - дете, блъснато от пиян шофьор, разказа, че целта им е: 
Да спечелим подрастващите за каузата на благотворителността, да съхраним българските традиции и семейните ценности и да провокираме и детското въображение - и всъщност в навечерието на Коледа обявяваме тази кампания и тази година беше в подкрепа на Елина. И да се надяваме, че сме успели. Всъщност тази награда аз не я приемам лично за себе си или за комплекса, тя е просто за хората на Монтана- всички те се оказаха много достойни граждани. 

Кметът на Мадан Фахри Молайсенов, който също е сред наградените заедно със своите съграждани, с които са събрали средства за пострадалите в Хитрино, отбеляза, че наградата заслужава всеки един от жителите на общината, защото маданчани са великодушни хора и направиха всичко възможно наистина заедно - събрахме около 7 тона картофи за четири дни, около 5 хиляди лева парични средства и така - кой с каквото можа се отзова. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24