Министерството на туризма стартира проекта „Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България”

| обновено на 30.03.17 в 12:33
Снимка: БГНЕС


Министерството на туризма стартира изпълнението на проект „Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България”. ЕДЕН е мрежа на най-добрите европейски дестинации, която популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма за целия Европейски съюз. Проектът е одобрен за финансиране по поканата за набиране на предложения „Най-добри европейски ЕДЕН дестинации – селекция 2016“ по Програмата за конкурентоспособност на малките и средни предприятия  (2014-2020г.) – COSME. Договарящ орган е Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия към Европейската комисия. Общата стойност на проектното предложение е 46 890,00 евро (91 709,00 лв.), като средствата се осигуряват по равно между Европейската комисия и Министерството на туризма – по 23 445,00 евро (45 854,00 лв.). Продължителността на проекта е 10 месеца – до края на 2017 г.

Целта му е да се привлече вниманието и да се промотират малко познати/нововъзникващи български туристически дестинации на тема „културен туризъм”. Става въпрос за тези, които предлагат специфична форма на туризъм въз основа на техните местни материални културни активи, поясни Милка Нанова – експерт от Министерството на туризъм:

Имаме предвид културно-историческото наследство или съвременна та култура, като традиционните исторически или археологически паметници/обекти, промишлени обекти, музеи, театри, галерии, съвременните архитектурни обекти, модерни градски квартали, „етнически джобове“ на градове.

Предложенията могат да се подават от общини, от собственици, които стопанисват обектите, а кандидатстването по проекта ще бъде през май и юни, макар че официално дейностите по него стартират на 1 април, уточни Нанова.

В изпълнение на проекта, през 2017 г. ще бъдат избрани нови малко познати пет ЕДЕН дестинации в областта на културния туризъм в България. След оценка на подадените предложения ще се определят петте нови ЕДЕН дестинации в областта на културния туризъм – един победител и четири дестинации подгласници. На петте избрани дестинации ще бъде извършено професионално фото заснемане и те ще бъдат промотирани в специално изготвени брошури. В края на 2017 г. ще се проведе и официална церемония по награждаване на избраните дестинации. Те ще бъдат включени в националната ЕДЕН мрежа в България и ще станат част от европейската мрежа.

Община Луковит е след 12-те ЕДЕН дестинации, избрани в България. Ефектът по кандидатстването по този проект е увеличаване на популярността и нарастване на боря на туристите, каза кметът на Луковит Иван Грънчаров.Община Луковит бе удостоена с втора награда в четвъртото издание на Националния конкурс ЕДЕН 2010 за отлична туристическа дестинация "Водата - извор на живот и благоденствие". Община Луковит спечели с проекта "Панака - магия: вода ... скала":

След това общината беше представена в рекламен каталог на ЕДЕН „Пътешествие из България“ на български и английски език, който беше популяризиран у нас и в чужбина. Резултат като цяло е нарастване на броя на нощувките поне с 30%, каза Грънчаров, подчертавайки, че туризмът в общината все повече се развива.

Още по темата в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24