Васко Начев: Цената на газа расте не защото изборите минаха, а заради нефтения индекс

Защо обаче поскъпването е толкова голямо, след като искът за повишаване на цената на доставката от "Газпром" е 13 процента?

| обновено на 31.03.17 в 15:09
Васко Начев
Снимка: стоп кадър

Природният газ в България поскъпва с близо 30% от утре. Енергийният регулатор реши, че  повишението се налага заради поскъпването на алтернативните горива на международните пазари и по-скъпия долар. Новата цена ще доведе и до поскъпване на парното и топлата вода. Очаква се тарифите да скочат с между 18 и 38%, а решението за това ще бъде взето през следващата седмица. 

В коментар за предстоящото увеличение на цената на природния газ, енергийният експерт Васко Начев обясни пред "Хоризонт", че ценовият скок при синьото гориво у нас се определя от по-високите цени на нефтените деривати на световните пазари:

Колкото и да е неприятно, цената на природния газ трябва да бъде повишена от следващия месец, и това се налага не защото е нечий каприз или защото изборите вече минаха, а единствено поради причината, че цената на природния газ се определя през нефтения индекс или казано иначе - зависи от осреднената цена на петрола за тримесечен период, връщайки се обаче девет месеца назад, посочи Начев като допълни:

Ако погледнем графиката с цената на нефта преди девет месеца, веднага се вижда, че поскъпването тогава е между 12 -13 долара за барел. Въпросът е обаче какво налага поскъпването да е с такива проценти, след като иск за повишаване цената на доставката на природен газ от "Газпром" е 13 процента, а "Булгаргаз" иска 30 процента.


Експертът обясни още, че при ценообразуването КЕВР и "Булгаргаз" използват различни счетоводни техники за прехвърляне на разходи с цел буферирането срещу резки скокове или спадове на цените. Такъв подход не е съвършен, допълни Начев. Той посочи още, че според него, ако е имало резерви, за да не се стигне до такова драстично поскъпване сега, КЕВР би ги използвала. Васко Начев припомни също, че през януари комисията е разрешила повишение на цената на на синьото гориво само с 5 на сто, като още тогава е било ясно, че поскъпването, изчислено спрямо цената на петрола, е трябвало да е 13-15 процента. Отлагането е направено заради социалният ефект от скок на цените в средата на отоплителния сезон.


Във връзка с коментарите от страна на различни браншови организации, че се очаква значително поскъпване на различни стоки и услуги, като следствие от новата, по-висока цена на газа, Васко Начев изтъкна, че тези предупреждения са в голяма степен неоправдани: 

Много спекулации има в тази посока. Виждате как всички браншови организации влизат и казват едва ли не, че те от утре ще фалират, и че трябва много да вдигнат цените - това изобщо не е вярно и не бива така да се увличаме в техният тип говорене, защото ако си спомняте миналата, дори 2015-а година, серия поред тримесечия имаше намаление на цената на газа, тогава нито една браншова организация не излезе и не каза: "Ние ще намалим цените на нашите продукти, защото падна цената на газа". Така, че аз силно се надявам, въпреки тези спекулативни изявления, че пазарът е този, който ще постави на място съответните продукти, които така или иначе  - кои пряко, кои косвено, зависят от цената на газа.


Експертът коментира още:

Така нужната промяна в политиката при доставките на природния газ, засега чрез единствен доставчик "Газпром", може да стане не на фона на някакви "енергийни шлемове" или други енергийни инвестиционни амбиции на някой, а на фона на обективни промени на европейския пазар на природен газ, изтъкна експертът като подчерта: 

Това трябва да е урокът за нашите политици - ниски цени не се постигат с политически договорки, а с осигуряване на реална конкуренция, диверсификация, либерализация на националния пазар. 

Цялото интервю слушайте от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24