Трима загинали и много ранени, след като камион се вряза в група хора в центъра на Стокхолм

| обновено на 07.04.17 в 21:17
Снимка: EPA/BGNES

Шведската полиция засега няма да повишава нивото на тревога от терористична заплаха след атентата в Стокхолм, съобщи националната информационна агенция ТТ. 

Трима души бяха убити, а 8 - ранени, когато камион връхлетя върху хора и се вряза в търговски център. Според някои медии загиналите са петима. Полицията обяви, че няма индикации в района на атаката да е имало стрелба, както по-рано съобщиха шведски медии.
Засега никой не е поел отговорност за нападението. Полицията разпространи снимка на предполагаемия извършител.

Премиерът на Швеция Стефан Льовен заяви, че всичко сочи, че става въпрос за терористична атака:
Швеция беше атакувана. Всичко сочи, че това е била терористична атака. Правителството постоянно получава информация и прави всичко възможно, за да подкрепи службите, които в момента работят. Призоваваме обществеността да бъде нащрек. Според полицията има най-малко двама загинали при тази ужасяваща атака. Сега мислим за жертвите и близките им, както и за ранените.

Част от центъра на шведската столица е отцепен и районът е евакуиран. На мястото на инцидента има голям брой полицаи и служители на спешните служби, съобщава Ройтерс. Полицията разпространи предупреждение - гражданите да избягват търговската зона. Евакуирана е централната гара в Стокхолм. Метрото и влаковете в града са спрени.  Парламентът също е бил евакуиран.

Малко преди 15,00 часа местно време камион се вряза във витрина на голям магазин. Очевидци разказват за хора, които са бягали от камиона, и за ранени, на които е оказвана медицинска помощ направо на тротоара.  По непотвърдена информация шофьорът на камиона е избягал от местопрестъплението, но след това е задържан. Според информация в местни медии товарният автомобил е превозвал бира и е бил откраднат.

Инцидентът е преднамерена атака, обяви шведската разузнавателна агенция Сапо. Има загинали и много ранени, коментира пред Франс прес говорителят на службата Нина Одермалм Шней.

Снимка

"Хоризонт" се свърза с наши сънародници, които живеят в шведската столица. Нели Върние каза, че паниката е огромна, защото всичко е станало в най-оживения час и ден - петък следобед. На място има много полицаи от спецчастите:

Това, което се чува по телевизията, това, което се пише по вестниците е, че един камион се е врязал действително в място, където е много оживено, в централната част на Стокхолм. Наоколо, както пишат тук, се виждат хора, които лежат по улицата убити. Това, което се пише по вестниците и се чува по радиото, е, че ситуацията е доста неочаквана, опасна. Призовават хората да се отдалечат от точно това място, да не излизат навън, да не се показват и да бягат.

Росен Апостолов от българската общност в Стокхолм разказа:
В момента централната част на Стокхолм около гарата изглежда отцепена. Метролиниите не работят и са спрени. Иначе в центъра всичко изглеждаше нормално, но има информация, че на някои места извън Централна гара има и някакви престрелки, обаче все още не се знае със сигурност какво точно става. Няма някаква много голяма паника извън централната част, но има хеликоптери, които летят и наблюдават, полиция е отцепила района.
В ефира на "Хоризонт" експертът по национална сигурност Николай Радулов коментира, че случилото се в Стокхолм има характеристиките на терористичен акт:
Напомня случая в Берлин, случая в Ница, съвсем скорошния случай в Лондон. Подобно на Ница става на пешеходна улица, което няма как да стане, ако не е умишлено. И най-вероятната, според мен, версия, по която полицията работи  - защото виждате, че веднага са блокирани места, които са особено опасни - като оживени линии на метрото, на градския транспорт, така че най-вероятно това е опит за терористична атака, посочи експертът.

В съболезнователно писмо до краля на Швеция Карл ХVI Густаф президентът Румен Радев е категоричен, че "подобни прояви на тероризъм и насилие са абсолютно недопустими и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин". 
"Ужасна новина от Стокхолм. Моите мисли са с шведския народ", написа в туитър лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Към момента няма информация за пострадали български граждани. Посланикът ни в Швеция Валентин Порязов е в непрекъсната връзка с местните власти, съобщиха от Министерството на външните работи.


Председателят на Европейския съюз Доналд Туск нарече атаката "ужасяваща" и написа в Туитър, че "сърцето му е в Стокхолм този следобед и че в мислите си е с жертвите, техните семейства и приятели". 

Стоим рамо до рамо солидарни с народа на Швеция, написа председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. "Един от най-жизнерадостните и цветни градове в Европа беше ударен от онези, които искат да разрушат начина ни на живот - атака срещу една от нашите страни-членки е атака срещу всички ни", допълни Юнкер.

Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования на шведския крал и каза, че руснаците скърбят заедно с народа на Швеция. Съболезнования изразиха също представители на властите в Норвегия и Дания, предаде Ройтерс.
В звуковия файл можете да чуете коментар на Николай Радулов и на Нели Върние.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24