Има ли проблем в процедурите по обществените поръчки за лечението на деца

Снимка: dnevnik.bg

Спъва ли Фондът за лечение на деца в чужбина финансирането на операции на деца със спина бифида у нас?

Четири месеца 8-годишната Самуела чака своята операция, която е на стойност близо 100 хиляди лева. Средствата са отпуснати за лечението на момиченцето с решение на Фонда за лечение на деца. Самуела обаче не може да бъде оперирана в желаното лечебно заведение, тъй като по закон то не е длъжно да обявява обществени поръчки за имплантите, които трябва да ѝ се поставят. За да бъде платено на болницата обаче, според правилника на Фонда, лечебното заведение трябва да проведе процедура по Закона за обществените поръчки. Така между правила и закони детето не може да разчита на желаното лечение.

В интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" д-р Тинка Троева посочи:

С решение на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца има издадена заповед за тези средства, които са съответно искани за тази операция. Те са утвърдени, така че в момента, в който болницата, в която детето иска да се оперира докаже, така както е по нашия правилник, че това медицинско изделие ще бъде доставено в болничната аптека въз основа на договор, който е сключен по Закона за обществените поръчки, тя веднага ще бъде оперирана и сумата ще бъде отпусната. Засега обаче тази болница няма сключен такъв договор и не можа да ни представи такава декларация, затова ние сме посочили и други лечебни заведения, които имат сключени договори по Закона за обществените поръчки, но желанието и настояването на родителите е за тази болница и ние имаме разбиране за това.

От болницата, в която желае да се лекува детето, ни изпратиха писмено становище. То гласи:

"Болница "Токуда" развива своята програма за лечение на тежки гръбначни изкривявания вече 10-та година, като в този период са оперирани успешно близо 100 деца. Отделението по ортопедия на болницата е единствената структура в страната, в която може да бъде извършвано подобен тип лечение и то на ниво, отговарящо на модерните клиники в Западна Европа и САЩ. Правилникът на Фонда за лечение бе променен, което затрудни достъпа на пациентите до възможността да бъдат лекувани в страната си от компетентни специалисти. Държавата следва да намери начин да реши този новосъздаден административен парадокс. Тези деца са здравноосигурени и следва да получат необходимата им медицинска помощ по силата на най-висшето законодателство, което в случая се оказва с по-слаба тежест от документ без нормативна стойност, какъвто е Правилникът за дейността на фонда. Трябва де се намери решение на административния хаос, който бе създаден с новия правилник на Фонда за лечение за промяна на текстовете, които направиха невъзможно висококвалифицирани специалисти не само от нашата болница, но и от други лечебни заведения, да прилагат уменията и знанията си в името на здравето и живота на децата ни.

Действително с промените в Закона за обществените поръчки частните болници бяха освободени от това да бъдат възложители на обществени поръчки. Това поясни пред "Хоризонт" адвокат Петър Кънчев:

В момента ние сме изправени пред ситуация, че при лечение вътре в страната няма механизъм, който да накара тези болници да изпълнят изискванията на правилника. Абсолютно всички обаче следва да се съобразят с интереса на детето. В случая Фондът за лечение на деца под предтекст, че трябва да се спази закона, всъщност нарушава Закона за обществените поръчки и го нарушава, като изисква да се приложи един по-нисък по ранг подзаконов нормативен акт, защото правилникът на Фонда е точно такъв и той влиза в противоречие със Закона за обществените поръчки по два параграфа. Тези частни болници  са освободени като възложители и законът дава възможност за пряко договаряне, когато има случаи на неотложност. Предвид дългите процедури, които има Законът за обществените поръчки и предвид лимитираното време, в което може да се приложи лечение на Сами, считаме, че тази хипотеза е налице, но те могат да се позоват на нея.

Цялото интервю с д-р Тинка Троева и Петър Кънчев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24