Първа среща на Доналд Тръмп с европейските лидери в Брюксел

Началото на визитата на Тръмп в Брюксел беше съпроводено от протести

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейските лидери ще проведат първа среща с президента на САЩ Доналд Тръмп в Брюксел. Американският държавен глава ще участва в неформална среща на върха на НАТО.
 

Очаква се американският президент да вдъхне увереност в трансатлантическите отношения, като потвърди важната роля на колективната отбрана на НАТО. Символично пред новата сграда на НАТО Доналд Тръмп ще открие паметник, посветен на атентатите в Ню Йорк от 11 септември 2001 година, направен от метала на кулите от Световния търговски център. Именно след това събитие беше задействан чл. 5 от Вашингтонския договор, задължил европейските съюзници да участват в инвазията на Афганистан. На церемонията ще бъде и единственото публично изказване на Тръмп. Той няма да отговори на нито един журналистически въпрос. Пресконференции не са предвидени.

Сутринта президентът на САЩ ще обсъжда с председателите на европейските институции Жан-Клод Юнкер, Донадлд Туск и Антонио Таяни въпроси като политиката спрямо Русия и Украйна, международната търговия и намаляването на вредните емисии, съгласно Парижкото климатично споразумение. После Доналд Тръмп ще обядва с новия френски президент Еманюел Макрон.

В НАТО днес официални решения няма да се вземат. Планира се в неформален характер на вечеря американският лидер да изложи двете си основни искания към съюзниците от Европа: първо да гарантират повече пари за собствените си армии, въоръжаване и участие в мисиите на Алианса, а после да се съгласят НАТО да поеме по-голяма роля като организация в борбата срещу "Ислямска държава".

Това ще бъде първата лидерска среща в НАТО за президента на България Румен Радев, както и първото участие на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, след опита за преврат и обтягането на отношенията му с европейците.

Началото на визитата на Тръмп в Брюксел беше съпроводено от протести на пацифисти, феминистки и антикапиталисти. Няколко хиляди от тях излязоха на демонстрация, притеснени от реториката на Тръмп, в която те виждат сексизъм и расизъм, а също и от позицията му за климатичните промени и социалните права:

"Без забрана, без стена!", гласяха част от плакатите, в знак на протест срещу опитите на американския президент да попречи на граждани от преобладаващо мюсюлмански държави да влизат в САЩ, както и срещу плановете му за изграждане на стена по границата с Мексико.

През това време Тръмп  беше на среща с членове на белгийското кралско семейство и с правителствени ръководители.

В звуковия файл можете да чуете обобщение на Никола Миладинов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24