Къщи в пернишкия квартал "Рудничар" пропадат заради незаконен добив на въглища

Снимка: БГНЕС

Eкологично сдружение „За Земята“ подаде официален сигнал до Община Перник и Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за продължаващите процеси на срутване на земни маси в квартал Рудничар. Според сдружението причината е нелегален минен добив.

"Това е един доста стар случай в Перник. Действително под тези домове има незаконна кариера за въглища, а тунелите там се копаят от години. При нас имаме папки със сигнали, подавани от хората към полицията и местните институции, датиращи още от 2011 година. Някои от тези хора са чували ударите на кирките под къщите си в продължение на месеци и години. Бездействието на институциите е позволило тези тунели да се разраснат до доста сериозни мащаби. Така до лятото на 2015 година пропадане на две къщи прави невъзможно обитаването им", коментира пред Радио София Генади Командарев от сдружение "За Земята".

Той добави, че още от тогава се очаква спешна държавна помощ за укрепване на тези терени. До момента обаче пари не са получени и такива дейности не са извършени. В края на тази зима отново има активизиране на свлачищни дейности, вече има сериозни пропадания в двор на една от къщите в този район. От сдружението настояват за инкриминиране на незаконния добив.   

"Пропаданията са следствие на нерегламентиран добив на въглища в този район. Има пропадания, има две необитаеми къщи, още от 2015 година", заяви в ефира на Радио София и Здравко Количков, началник Отдел "Управление при отбранителна подготовка и сигурност" на Община Перник.

Количков припомни, че щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия е решил да бъдат извършени укрепителни действия и са поискани около 250 хиляди лева за това. Парите били обещани от тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова, посочи Количков. По думите му, обаче, все още обаче няма решение по темата на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Още от позицията на местната администрация и на сдружението - чуйте от разговора с Здравко Количков и Генади Командарев!






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Паметникът на Незнайния войн - символ на честта, родолюбието и саможертвата

Успоредно с празника за независимостта на България, Паметникът на Незнайния войн навършва 36 години от създаването му. Историята около неговото издигане е изпълнена с най-различни перипетии. Визията му търпи няколко промени, но символиката, която носи, се запазва и до ден днешен. Първият монумент от такъв вид е издигнат във Великобритания през 1920..

обновено на 10.01.19 в 14:52
Иван Бърнев

Иван Бърнев: Учили сме се в движение на актьорско майсторство в киното

Гост в предаването "Кой кой е" по Радио София бе един човек, преживял десетки съдби благодарение на своята кариера. А това е така, защото той е актьор. Името му е Иван Бърнев. Роден е през 1973 година в Добрич, но детството му преминава във Варна. Отраснал там през 80-те, първите му години са били изпълнени със смях и забави, неприсъщи на децата..

публикувано на 17.12.18 в 11:38

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Първата песен на български на Jeremy? е с Кирил Маричков и носи социални послания

В предиобеда днес с удоволствие се срещаме с група Jeremy? , а поводът удвоява удоволствието. Ташо, Ерсин и… Гергана са в студиото на Радио София, за да поговорим за изненадата у мнозина меломани - първата песен на български. И докато още недоумявате – обясняваме: Гергана няма да видите с музикален инструмент на сцената, но тя подкрепя репертоара..

публикувано на 14.12.18 в 12:13

Накъде в София

КОНЦЕРТ В Националния дворец на културата, в Зала 1, от 19.00 ч. ще започне симфоничния концерт "Виртуозите" от програмата на 32-ия Новогодишен музикален фестивал. С участието на контрабасиста Рик Стотийн, който ще свири за първи път в България.  Младият, вече утвърден на световната концертна сцена музикант ще партнира на цигуларя Минчо Минчев за..

публикувано на 14.12.18 в 09:30

Дагмар Гайслер: В книгите децата могат да се скрият на най-хубавото тайно място

Поредната среща от VІ Литературен фестивал, на който гостува Радиоприемница , е с детската писателка Дагмар Гайслер . Тя е родена в Зиген, Германия. Следва графичен дизайн във Висбаден и още по това време започва да работи като илюстратор. Досега са издадени множество детски книги с нейно оформление, а също художествена и специализирана..

публикувано на 13.12.18 в 17:20

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02