Причината за пропадането на асансьора е токов удар

Семейството, пропаднало с асансьор в метрото, е подало жалба

От "Метрополитен" няма да санкционират бащата

| обновено на 31.07.17 в 17:19
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Бащата, който със семейството си пропадна с асансьор на метростанция "Младост 1", съобщи за "Хоризонт", че е подал жалба. Той посочи, че е разочарован от липсата на човешко отношение от страна на служителите, обслужващи метрото:

Нито един служител на "Метрополитен" или на метростанцията не дойде да помогне и да види за какво става въпрос. Когато отидох към касата, където се продават билетите и казах какво се случва: "Асансьорът ви пропадна. Никой не дойде да ни помогне. Къде е отговорникът на станцията?". Тогава излезна един човек с радиостанция, започна да повдига рамене и да ми казва, че това не било към тях. Имало си фирма, която поддържала асансьорите.

Не ни попитаха: "Как сте? Добре ли сте? Имате ли нужда от спешна помощ?, разказа Асен Стоилов, който вчера пропадна с новороденото си бебе и съпругата си с асансьора на станция "Младост 1". 

От столичния "Метрополитен" твърдят, че са реагирали навреме на сигнала, подаден от бащата. Аварийната група е пристигнала на 25-ата минута, за да отвори вратата. Бащата обаче вече бил направил това.

От техническите служи по поддръжката на метро-асансьорите обясниха, че проверяват веднъж годишно асансьорите, конкретният асансьор е бил изправен. Директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев уточни пред "Хоризонт", че асансьорът е пропаднал с 6 см: 

Пропада долу с 6 сантиметра по-ниско от пода. Когато пропадне по-ниско от пода, съответно вратите се блокират. Има вътре в асансьора GSM-връзка с фирмата, която поддържа, и хората са дошли на 15-ата минута, но той не е изчакал, а е отворил насила вратите и е излязъл, и сега даже го ремонтират асансьора заради тази работа.

Техническият екип на "Метрополитен" извърши преглед на асансьора. Това, което е установено по протокол е, че аварийният екип е реагирал на 25-ата минута от повикването на семейството, а пропадането на асансьора е било на 25 сантиметра под първия етаж.

От поддържани общо 305 асансьора и ескалатора в ремонт са само три, а случката от снощи е нормален инцидент, коментира Румен Стоянов, ръководител на техническия отдел по поддръжката на ескалаторите и асансьорите в метрото.

Потърпевшите родители с бебето няма да бъдат санкционирани за това, че не са изчакали аварийния екип и може би са повредили вратите на съоръжението, обясниха още техническите служители. Те потвърдиха, че в асансьорите няма вентилация, нито камери, но тъй като етажите са само два, не е имало опасност за живота на хората, още повече че мобилната връзка с аварийните екипи по думите им е 24-часова и най-дългото време, в което те могат да реагират, е един час.

Проверката, извършена от Държавната агенцията за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), е показала, че причината за пропадането е токов удар. Асансьорът е с изрядна документация и работи нормално. Според инспекторите устройството за двустранна връзка е сработило и поддържащата фирма е била своевременно уведомена. От там са откликнали веднага на сигнала, се казва в съобщението на ДАМНТ. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24