Брокери измамници продължават да ощетяват кандидат-наематели

Прокуратурате е образувала наказателно производство по случая

Снимка: Радио Видин

Преди месец "Хоризонт" ви разказа за брокерски схеми, чрез които се присвояват значителни суми от кандидат-наематели. Наши слушатели сигнализираха, че подобен тип схеми продължават да действат и в момента – те само сменят адресатите си и увеличават броя на потърпевшите, които губят средства и нерви. Често хората забравят, че нито един брокер на имоти няма право да сключва договори за наем и да взема капаро, без да покаже нотариално заверено пълномощно за това.


Тези схеми за заблуждаване на клиентите, които търсят жилище под наем, проучи репортерът Спас Крайнин. Той разказва за Стиляна и Георги, които се спират на апартамент, намиращ се в столичния квартал "Младост". Те посочват, че брокерът им е поискал 400 лева като депозит и им е обяснил, че няма как на този етап да се срещнат със собственика, тъй като е в чужбина: И даваме капарото, и подписваме депозитна разписка с агенцията.

Оказва се обаче, че в депозитната разписка никъде не е записано, че агенцията се задължава да осигури въпросния имот в някакъв срок. Стиляна разказва:

Звъннах на брокера. Разбрахме се, че наистина няма да има сделка и си потърсихме капарото.

Парадоксът беше, че мениджърът на самата агенция живее в тази квартира. И не знам как брокерът не е наясно, че мениджърът въобще няма намерение да се изнася…

И брокерът ми каза - "Няма да получиш парите, агенцията отказва, защото си се свързвала със собственика и си нарушила правата на агенцията".

След намесата на БНР Георги и Стиляна получават обратно парите си, но няколко месеца след като БНР разказа тяхната история, слушатели сигнализираха, че схемата продължава да работи. Един от потърпевшите - Васил Игнатов - подава сигнал до НАП и МВР.

Схемата е следната - брокерът, въпреки че няма право да сключва договори за наем, да взема пари като капаро от кандидат-наематели, го прави и то неколкократно. 

Сумата, която взема от клиентите, е между 400 и 500 лева. След това брокерът започва да обяснява на клиента, че нещо се е объркало по сделката и вместо клиентите да се настанят в имота, който са запазили, те започват да си търсят парите. Парите не се връщат или ако се върнат, неустойка не се изплаща, защото не е имал право да взема пари и да сключва договори и на нито един от клиентите не е представил нотариално заверено пълномощно за това. 


Мениджърът на агенцията Тодор Николов каза, че на служителя, който е прилагал тази схема, ще бъде наложено „административно наказание“ и я определи като „грешка“. Той допълни, че брокерите имат право да осъществяват огледи, да проучват пазара и да консултират: От тук нататък вече – да разписват договори нямат право. Договорът за наем се разписва между две страни, сред които брокерът не фигурира. Страните са наемател и наемодател. Това са двете страни, които имат право по закон да разписват договор за наем.

Виолета Желева – говорител на Софийската районна прокуратура, съобщи, че има образувана преписка по сигнали на граждани за лице, което се представя за брокер, отдаващ под наем имот. МВР е докладвало вчера резултатите от проверката по случаите в прокуратурата. С прокурорско постановление е образувано наказателно производство, като обвинителят е сметнал, че има данни за измама, която е осъществена при условията на продължаващо престъпление. Това означава, че има няколко деяния спрямо различни пострадали, извършени на различни дати през юли, обясни Виолета Желева. Наказанието за измама е лишаване от свобода от 1 до 6 години. 

Повече за разследването чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24