Борисов: Заповедта на Димов остава в сила, за да не се налагат санкции

Нено Димов: Планът за управление на екозона "Калиакра" ще е готов, когато отчете всички гледни точки

Когато планът бъде приет, нова заповед ще отмени старата

| обновено на 08.08.17 в 13:16
Снимка: БГНЕС

Ще бъдат съставени работни групи, които да отчетат всички предложения за решаване на казуса "Калиакра". За това се договориха спорещите страни по време на общественото обсъждане в Министерския съвет. Участниците решиха, че планът за управление на защитена зона "Калиакра" ще се доработи с участието на всички засегнати страни и едва тогава ще се приеме от МОСВ.

Вицепремиерът Валери Симеонов обеща собствениците на земеделски земи, ощетени от този план, да бъдат компенсирани. Той беше категоричен, че заповедта на министъра на околната среда Нено Димов не се отнася до риболова в зоната. Самата заповед ще остане в сила, обобщи премиерът Бойко Борисов

Заповедта със своето действие действа, за да не се налагат санкции, а Устройственият план за управление, за който става въпрос, от петък започвате да го разглеждате. Да не се повтаря това, да я получават заповедта от София. Отивате в Несебър или в Бургас, или в Созопол, или там, където са тези зони една по една, събирате първо хората, обсъждате, правите, подписваш заповедта, извеждаш тогава. Ходите на нивата, виждате я, връщате се, нанасяте. Да, тежък процес, но другият е неприемлив, защото той е силов и не носи никакъв резултат.

Борисов отново повтори, че трябва да се намери работещо решение, което да удовлетворява както собствениците на земи, така и бизнеса, като същевременно отчете националния интерес в текущата ситуация, в която сме с осъдително решение от Брюксел, и допълни:

Стига с тези обиди и само какво ли не чух: "Няма да идваме на среща, ако са там еди-кои си". Другите казват: "Няма да идваме, защото еди-какво си". Въпросът е заповедта как да изглежда, така че, като се приберете, хората да знаят, че нищо в тази заповед към момента не им причинява каквото и да било.

Планът за управление на защитените територии в екозона "Калиакра" ще е готов тогава, когато отчете всички гледни точки. Това увери министърът на околната среда и водите. Според Нено Димов проблемът не е в мрежата "Натура 2000", а в определянето на границите.

Димов предложи заповедта да остане в действие, защото нейното оттегляне не е обнародвано в Държавен вестник. С издаването на нова заповед ще се отмени старата.

В дискусията не участваха представители на засегнатите от сдружение "Крайморска Добруджа", но бяха кметовете на общините Каварна, Шабла и Балчик. Те са единодушни, че и към днешна дата хората не знаят докъде се простират границите, определени в заповедта на екоминистъра, а кметът на Шабла Мариян Жечев не видя проблем точно в тази заповед след изготвения от учените план за управление:

Планът за управление не беше представен така, както трябва. Не беше изработен така, както трябва. Учените са работили, да, но никой не е представил това нещо пред обществото, пред засегнатите. Не могат със сигурност да им покажат една справка или един присъствен списък с кого са го обсъдили преди това.

От името на екипа, разработил плана, Анна Ганева, директор на Института по биоразнообразие към БАН, беше категорична, че той е готвен според законите и наредбите и е безкрайно учудена, че общественото обсъждане на място е провалено, но обясни, че то не слага точка на работата. Има възможност да се отчетат възраженията, като поясни:

Така че екипът, който е разработил плана за управление, има готовност да приеме тези становища, да ги разгледа, в резултат на което да внесе документа в Министерството на околната среда и водите като възложител на този план за управление. Тоест ние сме готови да спазим процедурите и не мисля, че е редно по такъв начин да бъдат оклеветявани и дискредитирани в медиите
.

Министър Димов поясни, че в разговора с еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела е договорено всички текстове по плана за управление да се консултират с Брюксел, а от Асоциация "Българско Черноморие" поискаха и промени, които да гарантират, че засегнати от "Натура 2000" територии няма да са в ущърб на собствениците на имоти.

Никой не е разединен - всеки един от собствениците иска просто да разбере какво точно ще се случи с неговата земя, обясни в интервю за предаването "12+4" кметът на Балчик Николай Ангелов, който присъства на петъчните протести в града. Той беше категоричен, че на територията на община Балчик в защитена зона "Калиакра" няма никакъв инвестиционен интерес за строителство.

Може би за земеделски дейности.Те са със статут на ниви, които са засегнати. След като статутът е нива, защо ще му пречим на човека да си обработва нивата? А това, което като хабитат на птиците наистина е пасище или мера, то в момента е защитено със Закона за опазване на земеделските земи, посочи кметът на Балчик, според когото:

Ако наистина имаме заявени инвестиционни намерения, каквито и да са, за мен най-лесната компенсация е замяна, тъй като има земи общинска собственост, както и има хора, които са с одобрени европейски проекти. Знаете много добре, че се подпомагат трайните насаждения - дали ще е овощна градина, дали ще е лавандула, маточина или лозе, то ако имаме такива - най-добрата компенсация е да направим замяна.

Според Ангелов проблемът на заповедта на министър Димов е в неяснотата на нейното съдържание, тъй като хората не знаят кои части от защитената зона попадат в обсега й. Ако получим вече карта, на която ясно са нанесени зоните, върху които се налагат ограниченията, оттам вече можем да започнем наистина работа по същество да разгледаме парцелите един по един.

Заповедта на министър Димов така, както беше издадена, е доста адекватна - единственият сериозен проблем, който не мога да разбера и който никой неразбра, е какво точно и къде се забранява. Това беше страхотна грешка на министерството, която предизвика местните жители да се вдигнат на справедлив протест, добави в коментар експертът от Български форум Биоразнообразие Стефан Аврамов.

Според анализ, изготвен от български форум "Биоразнообразие", около 4 кв. км са понто-сарматски степи. Или от тях едва 16 процента са частна собственост, уточни експертът:

Общата площ на понто-сарматските степи, като не претендирам за точност, е 24 кв. км, като искам да кажа, че това са пасища, които са останали като пасища единствено поради факта, че те са толкова неплодородни, че не стават за обработваема земя.

Между другото, когато казвам, че говоря за пасища, една част от тези пасища в нарушение на закона са прехвърлени като съвсем други категории, включително обработваеми земи, при условие че пасищата се пазят и по българското законодателство, и по европейското законодателство точно като пасища. Има страшно много нарушения. Има и заменки в тези територии,
добави Аврамов.

Подробности за срещата в Министерския съвет можете да чуете в репортажа на Цветелина Стоянова, както и в интервюто на Даниела Стойнова с Николай Ангелов и на Людмила Железова със Стефан Аврамов в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Всички заинтересовани страни за Калиакра – на среща днес в Министерския съвет

От 11 ч. днес в Министерския съвет е срещата на всички заинтересовани страни, за да се потърси баланс по проекта за защитените зони в района на Калиакра. Срещата е инициирана от министър-председателя Бойко Борисов . Той призова спорещите страни към..

обновено на 08.08.17 в 09:27

Димов се среща до края на седмицата с всички заинтересовани от защитените зони

До края на седмицата министърът на околната среда Нено Димов ще се срещне в Каварна с всички заинтересовани страни по проекта за плана за защитените зони в района на Калиакра. Това стана ясно след днешната среща в Министерския съвет. Държавата ще продължи..

публикувано на 08.08.17 в 14:15
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24