Боян Петров се отправи на поредна експедиция към десетия си осемхилядник - Даулагири в Непал

Боян Петров
Снимка: личен архив

Алпинистът Боян Петров се отправи на поредна експедиция към десетия си осемхилядник - Даулагири в Непал. Със своите 8172 метра хималайският връх е седми по височина на планетата. Пред "Хоризонт" Петров разказа какъв е планът: 

До края на месеца ще бъдем в базов лагер – на 28, 29 и 30 август, след което вече започва самото разучаване на маршрута. Предполагам, че ще направя и по-бързи опити за атака, но пък понякога условията не позволяват бързи атаки и затова съм си дал срок до края на месец септември да направя изкачване. Нямам билет за връщане. Когато го изкача, тогава ще се върна.

Връх Даулагири ще е поредното предизвикателство за Боян Петров в рамките на проекта му "Българин на 14х8000". За последно върхът е покорен от българин преди 20 години. Алпинистът сподели, че за 20-те дни от последната си експедиция е покачил теглото си с 5 килограма и се чувства подготвен и аклиматизиран за изкачването. Петров, който е и зоолог, допълни, че и по време на тази своя експедиция, ще събере проби. 

Събирам от всякаква височина, записвам си всичко, правя достатъчно снимки, така че наистина в един момент ще дойде времето, в което ще обобщя в една голяма публикация заедно с колеги, които работят с някои от групите, които изследваме във височина. Накрая ще имаме и успех в докладването на горната граница на живота на Земята. Нито един от зоолозите не се е качвал на толкова много върхове, както в момента аз съм се засилил, така че това е още един плюс.

Към Даулагири  Петров тръгва и с 360 градусова камера. Амбициите са до края на годината да има и филм за експедицията




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Боян Петров потегля на нова експедиция за зоологични материали в Непал

Три седмици след като се завърна от успешно изкачване на връх Гашербрум 2 в Пакистан, алпинистът Боян Петров се отправя на нова експедиция. Този път той ще атакува 8-хилядника Даулагири, в Непал. Това съобщи пресцентърът на БАН, където Петров работи като..

публикувано на 18.08.17 в 16:53
Още от категорията
Красимир Иванов и Николай Михайлов ще присъстват на пресконференцията.

ПФК Левски с нов генерален спонсор

На 18 декември (вторник) ПФК Левски и и букмейкърът efbet официално ще обявят обновените договорни отношения между двете страни и ще представят екипите за настоящия сезон с логото на новия си генерален спонсор, съобщи БГНЕС.  Пресконференцията ще се..

публикувано на 17.12.18 в 11:19
Радостин Стойчев

Радостин Стойчев иска да се върне в Италия

Българският волейболен специалист Радостин Стойчев се надява отново да започне работа в Италия. Стойчев стана спортен директор Сточня (Шчечин) през лятото, но полският клуб фалира. "Надявам се скоро да се завърна в Италия. Това е най-силното волейболно..

публикувано на 17.12.18 в 11:08
Договорът на Моуриньо не биваше да бъде продължаван, смята Гари Невил.

Бивши капитани на Манчестър Юн разкритикуваха играта на отбора

Гари Невил и Рой Кийн критикуваха представянето на Манчестър Юнайтед след поражението на "червените дяволи" с 1:3 при гостуването срещу Ливърпул в дербито от английската Висша лига.  Двамата бивши капитани на 20-кратните шампиони на Англия смятат, че..

публикувано на 17.12.18 в 10:59
Тайбе Юсеин

Тайбе Юсеин в десетката за най-добър спортист на Балканите

Световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин попадна в десетката на най-добрите в 46-ото издание на анкетата на БТА "Спортист на Балканите" за 2018 година. В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона - БТА..

публикувано на 17.12.18 в 10:20
Матей Казийски дебютира с 21 точки.

Казийски дебютира с успех в Италия

Българската волейболна звезда Матей Казийски направи страхотен дебют за новия си отбор Калцедония (Верона) в италианската Суперлига.  Казийски отбеляза 21 точки и беше в основата на домакинската победа на своя нов тим над Топ Волей (Латина) с 3:1 гейма в..

публикувано на 16.12.18 в 23:05
Славиша Стоянович остана начело на Левски, смята Красимир Иванов

Без треньорски промени в Левски

Славиша Стоянович остава треньор на Левски и негово освобождаване не е обсъждано. Това заяви за "Канал 3" изпълнителният директор на "сините" Красимир Иванов. Днес се е състояла среща между собственика на клуба Спас Русев, Красимир Иванов и Славиша..

публикувано на 16.12.18 в 23:01
Кирил Десподов

Десподов иска да е футболист №1 на България

Кирил Десподов асистира и за двата гола на Али Соу при победата на ЦСКА София с 2:1 над Ботев (Пловдив) в мача от 20-ия кръг. След успеха в последната среща за годината националът на България обяви, че има желание да бъде трансфериран в чужбина...

публикувано на 16.12.18 в 22:50