"Кабарето под небето" в Културния център на Радио Пловдив

| обновено на 05.10.17 в 05:33

Романът на Йохан Девлетян "Кабарето под тепето" ще бъде представен в Културния център на Радио Пловдив на 5 октомври, четвъртък.

Новата книга на Йохан Девлетян е издание на ИК "Жанет 45" и за нея ще говори литературният критик Здравко Дечев. Началото на срещата е в 18.00 часа в Първо студио.

"Кабарето под небето" идва след двата сборника с разкази на Девлетян "Мъж и половина" и „Експерименти. Любови. Неопровержимости. Разни разкази“. 

Книгата е всъщност една метафора, казва Йохан Девлетян. Метафора на живота, на живеенето под тепетата, в което хората се срещат и умират, с добро и лошо, но важното е, че човек не трябва да се взима много сериозно и че кръв не трябва да се пуска на всяка цена. 

СнимкаВ романа има много времеви пластове и сюжети, препратки, не само алюзията с прочутия филм на Боб Фос с Лайза Минели, но и към много литературни образци, например "не ракията, а времето напива " е от Набоков. 

Девлетян е работил дълго време по този роман. И той е като едно изживяване на прехода, който стига и до нашето време, с повторенията на най-ужасното в човека, както и с майсторски разказани истории, а и финалът на книгата е съответен на жанра "кабаре", каквото у нас никога не е имало - кабарето никога не търпи трагичен край.  

За "Кабарето под небето"

"Кабарето под тепето" – няма как навеите да не отправят към знаменитото "Кабаре" на Боб Фос със зашеметяващата Лайза Минели в главната роля. Дори откровено е цитирано. Но кабарето на Йохан Девлетян не предупреждава, а изяснява. Изяснява периоди от българската история, които все по-усилно се налага да слагаме в центъра на нашето внимение – защото ни объркват, защото ни предопределят, защото ни затискат. книгата отмахва този затискащ капак, позволява ни да дишаме с пълни гърди. Затова ако искате чист въздух – прочетете "Кабарето под тепето" и ще се изпълните с живителен литературен кислород. Книга игрива, с фантазия, на места смешна, но всъщност -- трагична. На Кабаре като на кабаре.

Митко Новков 

Жоржи Амаду пише, че Истината се намира гола на дъното на кладенец. Повече от двадесет години дълбая кладенеца на Кабарето. Колкото повече приближавам дъното, толкова повече образът става разкривен, вибриращ, противен... Възможно ли е "Истината" да е в множествено число?!

Йохан Девлетян 

Цялото интервю с Йохан Девлетян е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Теодосий Спасов Фолк Квинтет с концерт в Първо студио на Радио Пловдив

Теодосий Спасов Фолк Квинтет ще гостува в Първо студио на Радио Пловдив на 5-и юни, вторник. Началото на концерта, който е в рамките на Камерна сцена Пловдив, ще е в 19.00. Теодосий Спасов Фолк Квинтет предлага уникална смесица от джаз, фолк, етно в изпълнение на виртуозния кавалджия Теодосий Спасов и музикантите Пейо Пеев (гъдулка), Иван..

обновено на 05.06.18 в 10:14

Благотворителна изложба за Ели в Културния център на Радио Пловдив

Благотворителна изложба живопис, акрил и пастел, на Красимир Даскалов ще бъде представена в Културния център на Радио Пловдив на 28 май от 17.30 часа.  Средствата от продажбата на  десетте платна ще бъдат предоставени за лечението на нашата колега и приятел Елисавета Дафова, която страда от  заболяване, познато като едно от редките в света...

обновено на 28.05.18 в 09:50

"Спектрум" представя "The Sound of A Cappella" в Първо студио на Радио Пловдив

"The Sound of A Cappella"  така се нарича концертът, който вокалната група "Спектрум" ще изнесе в Първо студио на Радио Пловдив на 14 ноември, вторник, от 19.00 часа. Концертът е част от програмата на "Камерна сцена" - Пловдив. Група "Спектрум" е единствен по рода си български вокален ансамбъл, чийто репертоар съвместява поп и джаз в сложни..

обновено на 14.11.17 в 06:13

„Неопренова молитва“ на Оркней Дамянов в Радио Пловдив

Книгата на Оркней Дамянов „Неопренова молитва“ ще бъде представена днес в Първо студио на Радио Пловдив.  Оркней е псевдоним на журналиста Нейко Дамянов, подписал стотици заглавия в пловдивските издания "Отечествен глас" и "Марица", както и в централния печат.  Автор е на документалната повест за алпиниста Христо Проданов "Не съм далече",..

публикувано на 10.10.17 в 07:05

Петър Ангелов гостува отново в Радио Пловдив

Изложба - абстрактна живопис открива в Културния център на Радио Пловдив художникът Петър Ангелов. Както и при предишното си представяне, авторът излага 12 платна с убеждението, че числото е сакрално и притежава особена сила.  Изложбата е посветена на неговата съпруга като подарък за половинвековния им съвместен живот.  Петър Ангелов е..

обновено на 06.10.17 в 05:46

Тромпетистът Майкъл Моусман с концерт в Първо студио на Радио Пловдив

Световната звезда Майкъл Моусман ще открие есенното издание на осмия сезон на „Камерна сцена Пловдив“. Събитието е на 28 септември от 19 часа в Първо студио на Радио Пловдив. Майкъл Моусман е американски джаз и латино-джаз тромпетист, аранжор и директор на джаз отдела на колежа в Куинс, Ню Йорк. Той пристига в България по покана на Фондация Groove..

публикувано на 25.09.17 в 10:06

Джаз трио представя проектът "Съзнание" в Първо студио на Радио Пловдив

Тромбонистът   Георги Корназов   пристига от   Париж,   за да представи проекта Сonscience (Съзнание). Концертът, част от поредицата джаз събития, инициирани от Камерна сцена - Пловдив,  ще бъде на 17 май, сряда, от 19.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив. Домакините остават верни на идеята и мисията си да представят безапелационно..

обновено на 17.05.17 в 06:11