Б. Вивие: България нарушава европейските закони, докато хора с увреден слух нямат достъп до телефон 112

| обновено на 14.10.17 в 13:08
Беноа Вивие от европейската неправителствена асоциация на спешния телефон
Снимка: Ангелина Пискова

България сериозно нарушава европейското законодателство в частта му за достъп на хора с увреден слух до телефон 112. Това каза в интервю за "Хоризонт" Беноа Вивие от европейската неправителствена асоциация на спешния телефон. Асоциацията обхваща работещите в сферата на спешната помощ от всички европейски страни - тези, които получават повикванията и трябва да реагират. В същото тя представлява и гражданите, тъй като, хората имат право на спешна помощ с високо качество, обясни той.
Ние не представляваме спешните служби, а гражданите. Ако има взаимно противопоставящи се ситуации, ние защитаваме гражданите
По повод спирането за кратко на телефон 112 спря у нас през поради недостиг на средства за  поддържане на неговия софтуер, който в момента работи частично и не може да реагира своевременно на всички сигнали, той заяви:
От това, което видях, явно става дума за сериозен проблем. И щом работата на телефон 112 може да спре от днес за утре, то това е много опасно за българските граждани. За първи път виждам подобно нещо да се случва в една държава.
На въпрос за мерките, които биха могли да се предприемат на европейско равнище в такива случаи, както и при спиране работата на телефона, Вивие отговори:
Има законодателство на европейско ниво, в което се казва, че всеки европейски гражданин трябва да може да се свърже с телефон 112. Ако системата спре, както се случи в България, това означава, че страната ви не спазва европейското законодателство в този момент. Тогава трябва да се намеси ЕК, за да накара България да зачита европейските закони, и ако няма резултат може да започне процедура срещу България в съда на ЕС. 
Тази процедура е по-дълга. По принцип се започва с предупреждение към страната, а ако нищо не се случи след това, се стига до съда. 
ЕК  не е отправяла предупреждение към България по този повод, изтъкна Вивие
За съжаление никога не е правила това във връзка с телефон 112. А в случая България не спазва изцяло европейското законодателство и то конкретна европейска директива, според която хора с увреден слух също трябва да могат да се свържат със спешните служби. И по принцип трябваше да започне процедура, но не е направено. 
Опитахме се няколко пъти да предупредим Европейската комисия, че европейското законодателство не се спазва, особено по отношение на хората с увреден слух. За съжаление, нищо не бе направено. От официалните процедури, до които прибегнахме, нямаше резултат. Ако ЕК забележи, че европейското законодателство не се спазва,  може да реагира и сама. 
Вивие описа и самите официални процедури:
Има сайт на Европейската комисия, на който тя винаги може да бъде алармирана, ако не се зачитат европейските права в дадена страна. Ние го направихме. По принцип Комисията има срок от една година да отговори на жалбата. За съжаление, нямаме отговор след изтичането на две години. На ниво Европейски парламент имаме силна подкрепа, но той няма власт да прилага европейското законодателство. Сега с новия комисар, който отговаря за спешния телефон -  Мария Габриел, която дълго време подкрепяше тази линия в Европарламента, се надяваме нещата да се променят към по-добро. 
Не, не съм обсъждал с евродепутати случая с България, тъй като се съсредоточих върху развитието на европейското законодателство, но някои български евродепутати като Ева Майдел ни подкрепиха много по отношение подобряване на европейското законодателство. 
Българи, работещи в системата на спешната помощ, ще пристигнат в Брюксел следващата седмица. Заедно с колегите им от други европейски страни те ще обсъдят професионални проблеми, след което ще направят същото и на среща с евродепутати в Европейския парламент




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24