Първият дипломат на Естония: Подкрепяме присъединяването на България към Шенген

Снимка: архив

Естония подкрепя присъединяването на България към шенгенското пространство и оценява усилията на страната за опазване на външните граници на ЕС. Това казва в  интервю за "Хоризонт" министърът на външните работи на Естония Свен Миксер, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС. Миксер е бивш председател на Естонската социалдемократическа партия, министър на отбраната в три кабинета в периода 2002 - 2015, а от 2016-а година поема министерството на външните работи в ключов за страната момент. Приета в ЕС през 2004-та година, Естония от 10 години е в Шенген и от 6 години - в еврозоната. Тя е смятана за най-развитата в дигитално отношение страна-членка на Евросъюза.

Председателствата следват едно след друго и е трудно да изпълниш очакванията да довършиш всички досиета, поставени на масата от предишното председателство, но смятам, че до тук  имаме успех в реализирането на начертаните от нас приоритети. Свършихме много работа и постигнахме напредък в линия на Източното партньорство на ЕС с поглед към предстоящата през ноември среща на високо ниво в Брюксел. Направихме важни стъпки по пътя към прилагането на цифровия дневен ред с проведената в Талин дигитална среща на високо равнище, но това ще бъде ключов акцент и в предстоящите срещи в три месеца до края на председателството. Така че правим много. Разбира се, обективно погледнато, има теми, които се допълват с нашия регионален дневен ред за председателството като темата за миграционната криза. Началото на председателството ни съвпадна с проблематична миграционна ситуация, когато бежанският поток оформи Централно-Средиземноморския маршрут. Свършихме много работа с европейските институции, търсейки решение за водещите фактори, които предизвикват това. Постигнахме споразумения за реадмисия с държавите, които попадат в обсега на този маршрут, както и по отношение на опазването на външните граници на ЕС. И всичко това в контекста на започналите преговори по Брекзит. Председателството на Съвета на ЕС няма ключова роля в този процес, който се води от делегацията на Мишел Барние. Няма как обаче обективно това да не окаже влияние върху всичко, което правим в рамките на ЕС. Изправени сме пред предизвикателства, но това беше и очакването ни, когато поехме председателството.

По линия на председателското трио имаме много добро сътрудничество с България и Австрия. С наближаване на края на Естонското лидерство, когато вие ще поемете щафетата, то става все по-интензивно. Имаме позитивно очакване и разбиране за съвместната ни работа. Тъй като един от приоритетите ни е сигурността - в най-широките ѝ граници, то трябва да кажа, че тези дни темата става все по-разпознаваема, защото не можем да отделим напълно вътрешната от външната сигурност. Смятам, че с България имаме близка преценка за това, което трябва да бъде направено за повишаване на сигурността и мненията ни по ключови въпроси в това отношение се препокриват - ние в Балтийския регион, вие - в Черноморския. Мисля, че и София, и Талин осъзнават сериозността на това предизвикателство.

Виждате какви динамични процеси протичат в ЕС, но очаквам конструктивен диалог по въпросите от дневния ред - от технически въпроси до основни изводи и консенсус за бъдещето на европейски проект, защото има алтернативни сценарии, сложени на масата. Вярвам, че най-важното днес е да работим консолидирани и да запазим постиженията, които имаме. И Естония, и България от скоро са в ЕС. И двете държави разбират много добре какво това членство дава на гражданите. Държавите, които от десетилетия са в ЕС, обществата там не правят връзка между просперитета и сигурността и членството в Евросъюза. Но истината е, че всички са положили страшно много усилия, за да постигнем тези успехи.

Според дипломата, призивът на председателя на ЕК Жан- Клод Юнкер България и Румъния да бъдат приети в Шенген незабавно е основателен:

Решението за това се базира на конкретни обективни критерии и ние винаги сме застъпвали виждането, че щом веднъж тези критерии са изпълнени, то не би трябвало да да бъдат поставяни допълнителни препятствия. Това е много важен принцип.  

Той оцени и усилията на България в опазването на външните граници:

Това е предизвикателство за всички. Ние също сме външна граница за ЕС, но Естония в момента не е на пътя на основния миграционен поток. Трябва да работим сериозно за това външните граници да са добре защитени. Всички ще загубим, ако ограничим свободното движение на хора в рамките на ЕС. Шенген, зоната, предстои да бъде завършена и предстоят дискусии по този въпрос. От тази гледна точка всички трябва да работим сериозно и по въпроса на нелегалната миграция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24