Надзорният съвет на НОИ отхвърли проектобюджета на ДОО за 2018-а

| обновено на 23.10.17 в 18:15
С гласовете на бизнеса и на КНСБ Надзорният съвет на НОИ отхвърли предлагания проектобюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 година. Гласовете на представителите на държавата в Съвета не достигнаха за одобрението, тъй като социалният министър Бисер Петков отсъства заради ангажимент в чужбина. 

Следващият етап от процедурата предвижда документът да бъде обсъден в петък от Националния съвет за тристранно сътрудничество.


Мнението на Надзорния съвет на НОИ  е консултативно, от него няма задължително следствие -  разбира се, питат се социалните партньори в рамките на НОИ, същите дискусии ще има и в рамките на Тристранния съвет, каза в ефира на "Хоризонт"  бившият социален министър Ивайло Калфин, подчертавайки че разминаването в позициите на синдикати и работодатели е очаквано:

Без да имам повече информация, но предполагам, че са отхвърлили по различни причини предложеният бюджет, тъй като синдикатите очакват по-високи заплати, повече социални плащания, докато работодателите  - по-ниски.  Надали е изненада това нещо, случва се всяка година, мисля, че това е в рамките на нормалното, което може да очакваме от синдикати и работодатели.
Ивайло Калфин коментира и някои от параметрите на проектобюджета за 2018-та, като отбеляза, че в него се предвижда повишение на детските надбавки и за поредна година значително увеличение на минималната работна заплата:  И мисля, че това са важни неща, но като цяло българският бюджет е изключително странен  - днес гледах финансовата прогноза, фискалната за следващите три години, предвижда се още повече да се намали преразпределението  - от 38% до около 35%, което значи, че все по-малко данъци да се плащат, а с ниски данъци социалната политика е доста скромна.

Ивайло КалфинПо отношение на очаквания ръст на заплатите от около 10%  Калфин коментира:  Това продължава тенденцията на последните няколко години - виждате, че до голяма степен работодателите  са принудени да плащат по-високи заплати. Но аз бих излязъл малко от разсъжденията за средни стойности, тъй като средните стойности ще доведат до абсурд, който чухме, че го казва и премиера -  че няма безработица в България.  Безработица има, само че я няма в София, Пловдив, Варна, а я има по отдалечени места, и огромната разлика между търсене на работна сила и една група, която все повече се маргинализира  (и в която не могат да си намерят работа) е основен проблем на държавата.  Така че увеличаването на заплатите и на доходите е логично, нормално и ние би трябвало да го насърчаваме, въпросът е, че остава една голяма група български граждани, които са въобще извън пазара на труда и все повече изпадан извън социални системи, извън всякакви други системи на обществото - и тук би трябвало да имаме специални политики на държавата.... Още повече, че голяма част от тези хора са млади.
Цялото интервю с Ивайло Калфин може да чуете от звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24