До края на годината ЦИК прави три симулации на дистанционно електронно гласуване

Снимка: БГНЕС

От днес Централната избирателна комисия е домакин на 26-ата международна конференция на Асоциацията на органите за управление на избори в Европа. Форумът, който се провежда под надслов "Осъзнати гласоподаватели в дигиталната епоха", е с участието на представители от над 30 държави, предимно членове на централни органи за управление на избори, както и на международни организации. Той бе представен пред слушателите на "Хоризонт" от Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия.

По повод на електронното гласуване в България, Нейкова заяви, че в момента Държавна агенция "Електронно управление" извършва проучване на добри практики, с цел да се направят симулации по онази система, която може да послужи като основа за изграждане на Българската система за електронно гласуване. Тя отбеляза, че: До края на тази календарна година Централната избирателна комисия трябва да направи три симулации на дистанционно електронно гласуване, като допълни, че следващата стъпка е изработване на техническо задание за изграждане на системата за електронно гласуване.

За провеждащата се днес и утре конференция Нейкова каза, че тя е с широк тематичен обхват, който включва предизвикателствата, свързани с развитието на информационните и комуникационни технологии и тяхното влияние върху изборния процес, върху кампаниите и най-вече информираността на гражданите в качеството им на избиратели. Освен това форумът предстои да открои ролята на органите за управление на избори по отношение на предоставянето на пълната своевременна и точна информация към гражданите относно правото на глас и други аспекти на изборния процес.

Говорителят на ЦИК информира още, че на двете пленарни сесии ще се обсъжда чрез какви форми да се информира по-младото поколение избиратели, както и темата за дигиталните решения за подкрепа на избора на гласоподавателите:

Предвидено е провеждане на два семинара. Единият е на тема дали е наша отговорност – на органите за управление на избори – да изграждаме информиран избор във всички избиратели, тоест да положим максимални усилия избирателите да бъдат своевременно информирани каква е избирателната система на съответната държава, какво представлява изборният процес, как се провежда предизборната кампания. Разбира се, това не може да стане изолирано, без участието и на политическите субекти, които участват в избори – имам предвид предизборната кампания. Също така ще се отдели и място на това дали трябва да бъдат предизборните кампании регулирани и на някой теоретични и практически аспекти на този въпрос. Така че се надявам това да е един много ползотворен международен форум.

Пълният запис на интервюто с говорителя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24