Благотворителен концерт във Велико Търново набира средства за лечението на деца от града

Снимка: Венета Николова


Благотворителен концерт „За деца от деца“ с участието на млади таланти от детските градини, училищата, музикалните, танцовите и театралните школи ще се проведе от 18.00 часа във Великотърновския театър. С него в старопрестолния град се поставя началото на кампания за добротворчеството и подпомагане на семействата на тежко болни деца от Велико Търново. Желание за безвъзмездно участие са заявили десетки детски формации, посочи Румен Петров, директор на Младежкия дом в града.

Важното е да съберем хора, които имат добри намерения и искат да помогнат на съгражданите си.

Общественици, артисти, интелектуалци и журналисти от Велико Търново се обединиха и решиха да започнат кампания на добротворчеството. Първата инициатива е благотворителния концерт тази вечер, обясни председателят на Регионалния съвет на Конфедерацията на независимите синдикати Иванина Янева: 

Целта на цялото това събитие е наистина да изразим нашата гражданска позиция и да бъдем съпричастни към напоследък зачестилите случаи на заболели деца, деца в нужда и нашата основна цел е ние да подпомогнем техните семейства.

Инициативата за регулярна дарителска кампания в подкрепа на болните деца на Велико Търново се подкрепя и от председателя на Общински съвет Венцислав Спирдонов

Много важна част от гражданското общество е доброволството и добротворчеството. Естествено, че държавата е най-важният фактор, който трябва да помага на тези деца, но ние като гражданско общество трябва да сме винаги до тях както финансово, така и морално. За тях е много важно да усещат подкрепата от обществото, да усещат, че ние можем да помагаме по някакъв начин. Това мероприятие би трябвало да е началото от кампания от мероприятия за добротворчество във Велико Търново.

Ако целта на благотворителната акция се осъществи, подобни концерти могат да станат традиция, с която да се набират средства, които да се съхраняват във фонд за спешно финансиране на лечение за дадено болно дете, казват организаторите на поредицата от благотворителни концерти „За деца от деца“ в старата столица. От началото на ноември деца и родители от детските градини и центровете за работа с деца във Велико Търново изработват картички, които срещу цена от 5 лева ще бъдат входен билет за детския спектакъл, посочи Йорданка Велкова, директор на детската градина „Иванка Ботева“.

Децата ще бъдат съпричастни и по този начин ще се възпита в тях чувство на състрадание и помощ на хората, които са в беда. Те ще знаят, че благодарение на техния труд се събират средства за децата в риск.

Другата страна на тази идея е да дава уроци по социална отговорност на децата, които развиват своите таланти и умения. Валентин Тодоров - един от младите великотърновски таланти в благотворителния концерт, сподели:

Обичаме да помагаме на малките деца. Надяваме се с този концерт да съберем повече пари.

Преди концерта във фоайето на театъра във Велико Тръново ще има благотворителен базар. Събраните средства ще бъдат преведени по три банкови сметки, открити за спешно лечение на деца и млади хора от Велико Търново. Тъй като инициаторите не са сдружение, средствата ще бъдат разпределени по равно в трите сметки чрез благотворителния фонд „Проф. д-р Желязко Христов“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24