Нова книга разкрива непознатата история на Азербайджан

Баку
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Страната на огъня по пътя на коприната. История на Азербайджан" - така е озаглавен научният труд на австрийския историк и писател професор Ерих Файгл, който вече може да бъде намерен и на български език в превод на полковника от резерва Тодор Енев.

Книгата разкрива неизвестни до момента факти от различните периоди на страната, която въпреки  ключовата си роля на доставчик на ценни ресурси, остава твърде непозната за Западна Европа.

Заобиколен на север от Русия и на юг от Иран, Азербайджан търси златния път за мирно съжителстване между двете суперсили и въпреки че само две години до 1920-а е независима република, успява да съхрани своята идентичност.

Целта на Ерих Файгл е да напише достъпна, но и прецизна история на страната, единство между текст и картина.

Полковника от резерва Тодор Енев, член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и автор на превода на "Страната на огъня по пътя на коприната. История на Азербайджан":

Изключително интересна книга за свят, който беше непознат за мен. В тази книга прочетох неща, които са били крити.

Енев уточни, че прозвището „Страна на огъня“ идва от нефта, открит в пещери в нея. Той текъл свободно и жителите ѝ го запалили, за да разберат, че могат да се топлят с него.

Полковник Енев лично опознава Азербайджан през есента на 2010 година и това му помага изключително много при работата по превода. Прочита книгата за 2 дни и 2 нощи. Преводът му отнема 2 месеца.

Разказът на Ерих Файгл тръгва от Тур Хейердал, норвежки етнограф с познания по зоология, ботаника и география, който става известен с неговата теория за мирно заселване на тихоокеанските острови и който успява да посети съветската република по време на разгара на войната в Афганистан.

Повествованието минава през историята на скалния резерват Гобустан, където на огромна площ от разхвърляни скални късове има рисунки на 5000 години. Засяга и  темата за азербайджанските петролни полета, избрани за снимачна площадка на една от най-успешните серии на филма "Джеймс Бонд".

От книгата научаваме още, че Азербайджан е „една от античните люлки на цивилизацията“, това е и първата светска държава в мюсюлманския свят, която за краткото си съществуване в началото на миналия век, е признала равенството между мъжете и жените.

На територията на днешния Азербайджан е имало християнска държава. Непосредствено след възникването на религията там е основана държавата Албания. Паметниците от нея са запазени.

Братята Нобел са заработили своето богатство в Азербайджан, но и са помогнали на държавата да развие нефтодобива. Нобеловата награда се дава, благодарение на парите, изкарани на тази територия.

Йосиф Сталин получава прозвището Сталин в затвор в Баку – разкрива преводачът Тодор Енев любопитни подробности от историята на каспийската страна.

Австрийският историк Ерих Файгл е бил възмутен от лъжите за Азербайджан, от превратната гледна точка, която се е наложила за историята и природата на Карабахския конфликт с Армения, в който пасивите са струпани върху Азербайджан. Файгл анализира всестранно и историческите корени и хронологията му.

Ще бъде най-полезна за историците, а може би после и за политиците, за да си помислят как ще работят по-нататък. Дали ще подклаждат враждата между народите или ще работят за приятелство и дружбата между тях – смята Енев.

Целия очерк чуйте от прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петко Бонев: Има доказани начини Камерна опера Благоевград да работи успешно

Месец декември започна с „изтичане на информация“ в социалните медии за предстоящо закриване на Камерната опера в Благоевград. „Много моля хората, които непрекъснато пускат слухове и използват социалните мрежи като вид медия, да не създават изкуствено напрежение, където го няма. Няма да бъде закрита камерната опера, но трябва по някакъв начин да се..

обновено на 24.12.18 в 17:27
Мариус Донкин (л), Диана Янкулова и Явор Стаматов (д)

Мариус Донкин: За единението трябва да намерим себе си в общността

Народният театър навлиза в своя 130-и сезон с много амбициозна програма на всичките си сцени.  За предаването „Неделя 150“ по „ Хоризонт“ ръководителят на институцията Мариус Донкин каза: "Мисля си, че не само този сезон ще бъде български, но този наистина е такъв с „Опит за летене“ на Радичков, а и следващата седмица предстоят две премиери..

публикувано на 16.12.18 в 14:01

Предстои тайно поетическо четене в рамките на Литературния фестивал

Тайно поетическо четене ще се проведе в неделя в рамките на Софийския международен литературен фестивал. Мястото и имената на поетите и музикантите, които ще се включат в четенето, са тайна. В предаването „Преди всички“ програмният директор на Фестивала Тодора Радева посочи, че който иска да се включи, трябва да се регистрира в страницата на..

публикувано на 14.12.18 в 10:14

Баладите на Шопен в нови записи на Антонина Бонева

Изтъкнатата българска пианистка Антонина Бонева осъществи нови записи по покана на "Музикална къща БНР". В Първо студио на Националното радио Бонева направи нова регистрация на четирите клавирни балади от Фредерик Шопен, изключително популярни и обичани от публиката, но твърде рядко изпълнявани в интеграл. В интервю за предаването "Алегро виваче" по..

публикувано на 14.12.18 в 09:58
Сцена от операта „Джоконда“

Габриела Георгиева: винаги съм усещала Джоконда много близка до сърцето си

„Джоконда е интересен образ, едно прелестно създание, певица и танцьорка, улична артистка. Много чист, много истински човек. И тя остава такъв човек, въпреки всички препятствия и предизвикателства, които се изпречват пред нея. Когато Джоконда разбира, че любовта й към Енцо Грималди не е споделена, защото той е влюбен в Лаура, тя взема съдбоносно..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

Регионалната библиотека в Благоевград се радва на извънреден детски интерес

Няколко пъти са се увеличили през тази година малките читатели в регионалната библиотека „ Димитър Талев“ в Благоевград. Истински рекорд е фактът, че за един ден в детския отдел са се записали над 700 деца. Още в репортажа на Кети Тренчева: Впечатляващият интерес на малките читатели към книгите е търсенето на иновативни форми от страна на ръководството..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

Гастрол на Македонската опера на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Македонската опера и балет в Скопие гостува за първи път на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора със спектакъл на „Севилският бръснар“ . Оперният шедьовър на Джоакино Росини беше представен в нов прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер . Тя е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена,..

публикувано на 13.12.18 в 18:05