"Българската Коледа" за детска клиника в УМБАЛ "Свети Георги"

Детска клиника към Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив получава транспортна система за новородени и кърмачета в рамките на кампанията „Българската Коледа“. Тя ще сведе до минимум рисковете при транспорт на бебета, които страдат най-вече от вродени заболявания на сърцето, заяви началникът на клиниката професор Иван Иванов.

Транспортната система представлява един интегриран модул, в който има кувьоз /осигуряващ топлинен комфорт/, система за изкуствено дишане, мониторна система, система за подаване на кислород. Целият този блок от апарати интегриран така, че едно дете, когато бъде поставен в него да бъде в условия, които имитират условията в едно интензивно отделение. Тоест – осигурява се максимално поддържане на основните жизнени функции. И така бебето да може да бъде транспортирано на определено разстояние. Най-често ни се налага да транспортираме малки пациенти до София, но се налага да транспортираме бебета и до други градове на страната. Тази система ни е най-необходима за деца с критични вродени заболявания на сърцето, които имат нужда от спешно транспортиране и оперативно лечение в Националната кардиологична болница в София, обясни професор Иванов.

Преди дарението транспортирането на малките пациенти се е осъществявало на интензивни линейки, което е създавало изключително стресови ситуации. За щастие не сме имали фатални инциденти, но е рисковано мероприятие, допълни професор Иванов.

Детска клиника към УМБАЛ „Свети ГЕорги“ е най-голямото лечебно заведение в цяла Южна България, което годишно обслужва над 5000 малки пациенти. Благодарение на дарената транспортна система за новородени и кърмачета безопасно ще се транспортират и бебета от Пловдивска област.

Професор Иван Иванов е категоричен, че  чрез „Българската Коледа“ се създава усещане за гражданско общество.

Искам да благодаря на цялата институция на „Българската Коледа“. В нея има един много отдаден на работата си екип, който успява да събира желанията, да ги реализира, да ги внедрява в практиката. Изключително много им благодаря, защото те създават усещането за гражданско общество. Колкото бенефициенти на тази структура е здравеопазването, толкова бенефициент е и гражданското общество. Защото благодарение на тази инициатива президентството създава усещането у хората, че са една нация, че могат да имат обща цел. Това е и по-големия ефект на „Българската Коледа“, защото тя започва да променя мисленето на хората - че всеки е значим и може да направи нещо, категоричен е професор Иванов.


Още от категорията

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08