Благодарение на "Българската Коледа" 4-годишният Давид казва първите си думи

Давид е на 4 години и страда от детска церебрална парализа. Засегнати са двете крачета и лявата ръчичка. Тежката диагноза родителите му Ваня и Константин чуват малко след раждането му в седмия месец. 

Освен от рехабелитация и плуване, малкият Давид има нужда от логопед и от психолог. Благодарение на кампанията „Българската Коледа“ детето вече втора година може да ходи на психолог през цялата година.

"Ако не са тези средства ще ни е много трудно и едва ли ще го водя цяла година два пъти в седмицата. А благодарение на психолога, сега започва с помощ да рисува, опознават околната среда, научава много нови думички. Първите изречени думи на Дави са благодарение на работата с психолога, тя го научи на тях. До преди това, той не познаваше животните, нито искаше да си играе. Сега всичко му е все по-интересно и плаче, когато го взимаме. Там наистина се забавлява", сподели майката на детето Ваня Найденова. 

Тя с усмивка си спомня как преди да роди, всяка Коледа е изпращала по няколко SMS-а за  „Българската Коледа“. Сега пак изпраща, но с надеждата, че малкият Дави ще бъде подпомогнат отново, за да продължи развитието му.

А въпреки диагнозата, малкият герой, досущ като библейския си съименник, се изправя всеки ден срещу своя Голиат. Първи думички, пълзене, а родителите му мечтаят и за момента на първите стъпки на техния смел герой. А той има мечта като всяко дете - да стане полицай и да се бори с несправедливостите в света. 

Всеки може да стане дарител на "Българската Коледа" с изпращането на  SMS на номер 1117 за М-Тел, Vivacom и Telenor. С всеки SMS се дарява 1 лев на дете в беда. Кампанията "Българската Коледа" не завършва с коледните празници. SMS на 1117 може да се изпрати през цялата календарна година.


Целият репортаж на Ивайло Пеев можете да чуете в звуковия файл:


Галерия

Още от категорията

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08