Мишел Барние: България ще има важна задача да поддържа единството между 27-те страни от ЕС

Снимка: БГНЕС

Главният преговарящ по Брекзит Мишел Барние пристига днес на работно посещение у нас. Българското председателство съвпада с ключов момент от преговорите. По думите му страната ни ще има важна задача да поддържа единството между 27-те страни членки и да подсигурява непрекъснат диалог между тях, ЕК и ЕП.

От самото начало в тези изключителни преговори си поставяме 3 въпроса, посочи Барние в интервю за предаването "Преди всички". Получихме отговор на първия – Обединеното кралство взе суверенното решение да напусне ЕС чрез референдум. На другите два въпроса все още нямаме отговор. Изборът на Великобритания за бъдещите ни отношения. В трите си речи Тереза Мей казва, че с напускането на ЕС, Обединеното кралство иска да се оттегли и от обединения пазар  и митническия съюз, защото не желае повече да спазва свободата на движението, настоява търговските преговори да се водят след възвръщането изцяло на неговия суверенитет, както и че не иска повече да зачита решенията на Съда на ЕС . Тези „червени“ линии са поставени от самото правителство на Великобритания.

Третият голям въпрос е свързан с изказването на американския министър на търговията Уилбър Рос, който каза на британците: „Ако искате да се сближите с нас, трябва да се отдалечите от ЕС“. Той е важен, ако Обединеното кралство поиска да напусне митническия съюз и общия пазар, да се отдалечи от модела на европейския регламент, който сме изграждали заедно в продължение на 44 години. Става дума за санитарната сигурност, принципа за превенция, социалната пазарна икономика, правата по отношение на околната среда. Например, финансовата регулация гарантира един минимум на финансова стабилност.

На въпрос как вижда ролята на България в преговорите по Брекзит, като се има предвид, че едно ротационно председателство на ЕС не променя дневния ред на Общността, Барние отговори:

Този дневен ред е правен от Съвета с участието на страната, която поема ротационното председателство. Председателството на България, което ще започне от 1-ви януари, е особено важно.  На 29 януари трябва да определим мандата за преговори по преходния период с британците според директивите, които ще приеме Комисията в сряда и които ще бъдат дадени на Съвета в края на януари. През март Европейският съвет ще даде насоките за бъдещите ни отношения. По време на българското председателство ще бъде изготвен и проектодоговорът, който сме готови да предоставим на държавните и правителствени ръководители на 26-те страни членки и на Европейския парламент на базата на съвместния доклад. По време на българското председателство ние ще работим за изготвянето на политическата декларация за бъдещите ни отношения, която ясно ще определи какви точно ще бъдат те. В този ключов период България има важната задача да поддържа единството между 27-те страни-членки, да подсигурява непрекъснат диалог между тях, нас и Европейския парламент, както и да избягва всякакви паралелни или секторни дискусии.

Барние посочи, че се предвижда бъдещо сътрудничество с Обединеното кралство в областта на сигурността и отбраната по проблеми като борбата срещу тероризма: Това е от взаимен интерес на европейците - да продължат да работят заедно и дори да ускорят сътрудничеството си в друга рамка извън тази на ЕС. То не може да се прави вече в нея поради решението на Обединеното кралство да не признава договора на ЕС. Това трябва да стане в рамките на двустранно сътрудничество между Общността и Великобритания – от една страна, в борбата срещу тероризма, където имаме абсолютната нужда да работим заедно и Постоянното структурирано сътрудничество, от друга. Моделът „Канада +++“, освен договора за свободен търговски обмен, предполага и сътрудничество в областта на правосъдието, сигурността и отбраната и на авиацията. Това са трите други плюсове освен търговията.

Барние определи като „ключов“ Европейският съвет през март за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания: Тогава ще бъдат фиксирани насоките за бъдещите отношения. Много бих се радвал да видим ясната позиция на британското правителство и парламент тогава. Всеки модел на бъдещи отношения залага определени права и задължения. И всеки модел, който подписваме, трябва да е адаптиран към модела на партньора. Ако става дума за споразумение за свободна търговия, чиито правила да спазваме твърдо, канадският модел не е съвсем същият като този на Южна Корея, нито пък с този, който сме подписали с Япония. Какво всъщност означават тези „червени“ линии? Не искате свободно движение на хора, значи не можете да имате модела на европейското икономическо пространство. И така се стига логично до трите модела, за които стана дума.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24