Пресиян вече ходи с проходилка, благодарение на Българската Коледа

Снимка: bgkoleda.bg

Пресиян е на 6 години, но не ходи в предучилищна група. Той не може да се движи, освен в количка.  Диагнозата му е  детска церебрална парализа и е засегнат целият му организъм, включително и устата и затова се храни само с пасирана храна.  Майката на Пресиян - Женя Пейчева не може да ходи на работа, грижи се за него, заедно с цялото семейство, въпреки, че не й разрешават да му стане личен асистент. Причината била в това, че бащата на детето взимал голяма заплата. Женя Пейчева е щастлива, че все пак Пресиян има подобрение, благодарение на работата с него и на помощта на Българската Коледа. Женя Пейчева разказва, че той е бил абсолютно неподвижен и не е показвал никаква емоция. Сега вече се движи с проходилка и е много емоционален. Може да казва кратки думички и се разбира с близките си. 

Женя Пейчева участва вече няколко години в инициативата. До сега е получила две колички и много важната проходилка. Сега се надява Пресиян да има и специално столче, с което ще може да се храни на масата с цялото си семейство. Според нея всички тези помощни средства струват скъпо и близките на деца с увреждания не могат да си ги позволят сами. А, освен Българската Коледа, никой друг не им помага.

Всеки ден Пресиян ходи в дневния център за деца с увреждания и това също много му помага. Преди са го водили и на терапия с коне, но вече е станало скъпо и не се обръща толкова внимание на такива деца, особено, когато има туристи. Женя е водила детето си и в санаториум, но там условията са били кошмарни. Затова дневния център е единственото място, където в момента Пресиян се среща с хора, които му помагат.

Все пак Женя не губи надежда, че детето й някога ще се подобри. Не давам детето си за 10 здрави деца, казва на раздяла Женя Пейчева. Само помоли шофьорите да не спират на инвалидното й място, за което плаща, защото не може да носи болното си дете на дълги разстояния. Тя не губи вяра в доброто и се надява, че науката ще напредне и ще се измисли лечение за деца като Пресиян. А дотогава ще разчита на инициативи като Българската Коледа, които облекчават живота не само на самите деца с увреждания, но и на цялото им семейство.

Чуйте звуковия файл:Още от категорията

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08