17-годишната Росица Джовлекова се нуждае от подкрепата на "Българската Коледа"

Снимка: bgkoleda.bg

Години наред 17-годишната Росица Джовлекова от Девин е подпомагана от благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Благодарение на милосърдието на хиляди хора и денонощната грижа на майка й Росица Маджарова, детето, което е с ДЦП и придружаващи заболявания почти целогодишно е на комплексно лечение в санаториума в Момин проход.

Роси се ражда здрава и прохожда. Разболява се и след настъпили усложнения от 2-годишна сяда в инвалидна количка. От тогава до днес, вече 15 години, битката с болестите продължава. 250 дни от годината момиченцето е на комплексно лечение в санаториума в Момин проход:Това е свързано със страшно много средства, труд, грижи. Всичко опира до пари. Единствено „Българската Коледа“ ни подпомага. Други институции са ни отказвали. /…/ Тя е много тежко увредена, но изглежда добре, защото добре се грижа за нея. Има щастливо излъчване.

Благодарение на грижите на майка й, медицинските екипи и рехабилитационните процедури, Роси вече е успяла да си възвърне емоциите и да държи главата си изправена.

Ние не се отказваме. Тя догодина ще навърши 18 години. Ще останем на едната мизерна пенсия от 138 лева и няма да мога да й купя памперсите, а тя се нуждае от специални диети, грижи, лекарства. Пенсията няма да ни е достатъчна. Тя трябва да се лекува. Имам нужда от Вашата подкрепа, каза още майката на Роси.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08