СОС ще разгледа промени в концесионния договор със "Софийска вода" на 25 януари

Целта на допълнителното споразумение е да се подобрят условията по концесионния договор със "Софийска вода"

| обновено на 16.01.18 в 16:29
Председателят на СОС Елен Герджиков и председателят на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране Валя Чилова дадоха пресконференция
Снимка: БГНЕС

Минимална инвестиция от 200 милиона лева до 2021 година и още минимум 165 милиона лева до края на концесията за питейната вода през 2025 година, както и над 1 милион и 500 хиляди лева годишно за финансиране на проекти от обществен интерес, предвижда Проект на допълнително споразумение между Столична община и "Софийска вода". Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков:

Още преди да е дошъл следващият регулаторен период се въвежда това изискване, което гарантира, че инвестициите във ВиК инфраструктурата на града ни няма да спрат, дори и в последните години, когато изтича концесионният договор. Мисля, че е излишно да обяснявам, че никой инвеститор не е особено ентусиазиран в последната година-две от своя договор да инвестира в бъдещето на една система, която може би няма да управлява той.

Промените в концесионния договор, които трябва да бъдат обсъдени и гласувани от Столичния общински съвет на заседанието на 25 януари, предвиждат още до 2021-ва година дружеството да погаси и дълг от 100 милиона лева, информира Елен Герджиков:

Ако не бяхме успели да накараме концесионера да започне и да гарантира, че тези заеми ще бъдат изплатени до края на 2021-ва година, имаше реална опасност при изтичането на концесията част от тях да останат в задължение на Столична община, респективно на софиянци. В допълнителното споразумение ще бъде записано, че неизпълнението на това задължение от страна на концесионера мигновено ще води до възможността Столична община едностранно да прекрати договора за концесия.

Допълнителното споразумение не третира цената на водата, уточни Герджиков.

Друга промяна е въвеждането на допълнителен инвестиционен ангажимент за концесионера да осигурява милион и половина лева годишно за финансиране на конкретни ВиК проекти от обществен интерес, определени от Столична община. Нов момент ще е и изготвянето на анекс към договора за процедурите и сроковете за предаване на активите при изтичане на концесията.


До 2025 година концесионерът "Софийска вода" трябва да инвестира минимум 365 милиона лева във ВиК услугите в София. 

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Евелина Стоянова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24