„От Мърквичка до Минотавъра“ – в търсене на огледалото

| обновено на 28.01.18 в 13:56 БНР Новини

Днес – 25 януари, от 18.30 часа в Националната художествена академия (НХА) в галерия „Академия“ ще бъде представена най-новата книга на медийния наблюдател, литературен критик и публицист Митко Новков „От Мърквичка до Минотавъра“. Всъщност точно НХА е най-естественото място за представяне на тази есеистична книга, между кориците на която авторът подрежда експозиция от познати картини на големи български художници. Обаче, ние не сме поканени да съ-зерцаваме изобразеното, а по-скоро да се огледаме в картините. От видимото и видяното, между портретите, пейзажите, натюрмортите има доста по-далечни и често отвъднационални посоки, версии, входове и аварийни изходи. И публицистът ги е потърсил.
Не за първи път Митко Новков определя на читателите среща между картини – спомнете си предишната му книга „От Медуза до Магрит“. Не зная дали прочелите я са вече подготвени и за приключението „От Мърквичка до Минотавъра“, но поне са наясно с този митконовковски жанр – „четене на картини“. Явно заглавията и на двете книги с рамката „От-до“ не са знак за изчерпване на темата, а по-скоро код за хронология. В границите на хронологията „От Мърквичка до Минотавъра“ през текста и картината, сред амалгамата от изобразително изкуство, герои от националната история и култура, литература, поезия, ноктюрни и натюрморти, естетическа съпротива и старопланинска меланхолия, авторът търси българското – какви сме и защо сме такива? Там ни подмамва Митко Новков – назад в предишни времена, съдби и състояния и напомня: Всяко време има свой поглед, свой звук, както и свой слух.
Едно от най-поразяващите оръжия на книгата „От Мърквичка до Минотавъра“ е езикът и демонстрираните от автора ѝ хиляда и не една възможности за употребата му. Митко Новков е в стихията си – тоест е себе си. От първата до 530-а страница на тази диалогична книга с рубенсови мащаби. И признава, че се е притеснявал да не бъде много академичен, а иначе... всичко, което лексиката позволява, защото няма неправилна и неприлична дума. Ако ти върши работа в текста, е добре дошла.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В търсене на доброто

Три въздействащи фоторазказа за благотворителността и доброволчеството представя столичната галерия „Синтезис“ до 15 декември 2018 г. Изложбата показва фотопроектите на Добрин Кашавелов, Борислав Трошев и Тихомира Методиева, отличени през 2018 г. в конкурса „Благотворителността през обектива“. В поредица от фотоси под названието „Виж това или..

обновено на 23.07.19 в 15:34

Денис Бучел: Фотографията трябва да докосне сърцето на зрителя

Денис Бучел е фоторепортер, социален фотограф и преподавател, чиято нова изложба Mirror се открива днес в галерия „13-то стъпало“ в Бургас. Той е роден в Кишинев, но живее и работи в България, носител е на много награди, между които „Снимка на годината“ и „БГ прес фото“. Денис Бучел казва, че обича хората и е склонен да чака дълго момента, в който те..

обновено на 16.07.19 в 15:11
Жюстин Томс (вляво) и Вася Атанасова

Българската Уикипедия на 15 години

На 6 декември 2003 година у нас се ражда българската Уикипедия - най-голямата онлайн енциклопедия в света. Към днешна дата в нея има близо 250 000 статии, а около 150 активни редактори работят единствено на доброволни начала. В световен план Уикипедия е петият по популярност сайт, който създава съдържание на повече от 300 езици, включително..

обновено на 09.07.19 в 14:45
Доходно здание на Застрахователна компания „Балкан“, днес Младежки театър. Архитекти: Станчо Белковски и Иван Данчов,
1940 г.

Архитектурният модернизъм

Ако се разходите из София или някой от по-големите градове в страната с Васил Макаринов и Теодор Караколев сигурно ще останете изненадани от сградите, които ще ви покажат и покрай които навярно сте минавали стотици пъти, но не сте им обръщали внимание. Надали сте се вглеждали в извитите витрини на постройка в посока НДК в София или в скритата..

обновено на 03.07.19 в 14:35

Тренировка по импровизация

Вторият международен фестивал на импровизационния театър вече приключва, но това не пречи на неговите организатори и създатели от трупа „ШиЗи Про“ да импровизират на живо в студиото на „Време и половина“. Със Златин Цветков, Милко Йовчев и Яна Огнянова говорим за това как се тренира импровизация, каква свобода дава тя, до какви истини достига и дори..

обновено на 02.07.19 в 14:41
Любо Киров и Таня Димова в студиото на програма „Христо Ботев“

За музиката „Както преди“ с Любо Киров

Младежки ентусиазъм и желание да споделиш частица от себе си с онези, които мислят, чувстват и избират като теб. Между четири стени заедно с тези истински и неподправени компоненти се случва музиката в новия албум на Любо Киров „Както преди“. Именно за изборите, които правим, и за начините, по които стигаме до истината, си говорихме с Любо в нашето „Време..

обновено на 01.07.19 в 14:39

Невъзможен дебют

Идваха отдалеч, чертаейки посока в своята „ЧЕРНОВА“, от различни точки на страната. София, Шумен, Пловдив, Търново…, до Хасково. Градът – „ТРАНЗИТ“, но не към някаква „КРАЙПЪТНА ОБИТЕЛ“, а към онзи център, заради когото бяха преодолели всеки „ЗАВОЙ“ на мислите си - от заглавието до финала, защото бяха увлечени в следването на думите, които сънуваха...

обновено на 14.01.19 в 12:29