Грипна епидемия в София, учениците се връщат на училище на 7 февруари

| обновено на 26.01.18 в 16:59
Снимка: БГНЕС
Със заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция от събота, 27 януари, на територията на област София-град се обявява грипна епидемия.

Ограничават се провеждането на профилактичните и планови действия в лечебните заведения, детските и женските консултации, ваксинациите и свижданията в болниците. Учениците няма да учат от понеделник – 29 януари до 6 февруари, включително, тъй като грипната ваканция и междусрочната ще се слеят. 

Рестриктивните мерки в лечебните заведения се въвеждат с цел предпазване на здравето на вече настанените там пациенти, тъй като това е инфекция, която се предава много лесно – по въздушно-капков път, а заболяването на вече лежащо болните би допринесло за удължаване на болничния престой. Това каза за предаването "Хоризонт за вас" доктор Наталия Спиридонова – директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция – София. Плановите операции ще бъдат отложени и ще се провеждат единствено спешните, обясни тя. Ограничават се и свижданията след раждане 

По отношение на учебно-възпитателния процес сме дали предложение на Регионалното управление на образованието учебният процес да бъде преустановен в рамките на следващата седмица. Детските градини и детските ясли ще продължат да функционират, като се засилва техният филтър – когато дечицата се приемат в детското заведение, не трябва да се допуска персонал, който е със симптоми на ОРЗ (остри респираторни заболявания) и грип. Дечица с такива симптоми ще бъдат насочвани за диагностично уточняване към лекар.

Характерно за заболяването е, че то започва внезапно с висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Спиридонова посъветва болните да стоят на безопасно разстояние от здравите, за да ги предпазват от заболяване или да носят хирургическа маска на обществените места. Това заболяване може да има сериозни последствия. В момента циркулиращият щам е такъв, че може да има сериозно засягане на белите дробове и на централната нервна система при хората, при които се появят усложненията,  изтъкна тя и посъветва хората да избягват самолечението, а да потърсят лекарска помощ.

РЗИ-Хасково от своя страна издаде в петък предписание за преустановяване на учебната дейност на територията на общините Хасково, Любимец, Симеоновград, Харманли и Стамболово, считано от 29 до 3 януари включително.

Грипна епидемия е обявена от днес в Габрово. Грипната ваканция за учениците е до 29 януари. Общините Дряново и Трявна са в грипна епидемия от 23 януари. Засега единствено в община Севлиево заболелите са в обичайните за сезона граници.

Учебните занятия в област Ямбол са преустановени до 31 януари включително. До второ нареждане се спират детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

Грипна епидемия по-рано тази седмица бе обявена в София област и областите Бургас, Стара Загора, Видин, Благоевград, Перник и Пазарджик.

Грипната епидемия в област Стара Загора продължава заради високата заболеваемост. Инспекторите ще следят ситуацията във всяко едно училище и ще реагират при нов пик на заболелите деца. 
Във Варна на този етап грипна ваканция няма да има. Отчетено е повишаване на респираторните заболявания, но все още не са достигнати критичните стойности, обясниха от Районната здравна инспекция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24