Според Борисов животните трябва да напуснат страната

Десетки на протест срещу преместването на двете лъвчета от Разград в Пазарджик

В Пазарджик има условия за отглеждането на лъвчетата според доклад на БАБХ, обясни министър Димов

| обновено на 30.01.18 в 15:16
Снимка: БГНЕС
Десетки граждани се събраха пред сградата на Министерския съвет на протест срещу преместването на двете лъвчета Масуд и Терез от зоопарка в Разград в Пазарджик. Демонстрантите са недоволни, че въпреки обещанията, че животните ще бъдат изпратени в спасителен център в Холандия, това не се случва.

Участници в протеста заявиха:

Очаквам от протеста министър Димов да си спази обещанието, което пое пред всички нас и бих посъветвала кмета на Пазарджик да си гледа и да си сади теменужките. Мисля, че това е голяма хапка за неговата уста. Всички знаят какво е положението на тъй наречения "зоопарк".

Протестирам срещу всякакво насилие над животинки. Животинките са наши братя и то по-добрите ни братя. Историята на двете лъвчета и на третото, което не оцеля, дълбоко ни е трогнала. Ето детето си е направило плакат. Нищо, че Холандия и холандците имат Спасителен център, в който животинките си живеят живота, който заслужават. Жал ми е и протестирам и срещу домашните кучета по селата, които са вързани за вратлетата денонощно и също не живеят достоен живот. Ще ми се българинът малко да се култивира и да се държи достойно.

Министърът на околната среда Нено Димов дойде на протеста и беше посрещнат от множеството със скандирания "Оставка". Димов коментира:

Това, което вече трябва да бъде ясно е, че трябва да се спазват и законите на държавата. Чакахме до петък решението на Общинския съвет с надеждата, че ще бъде в друга посока. Още вчера разпоредих проверка на условията, които има в Пазарджик и Районната инспекция по околна среда и БАБХ направиха протокол, който получих днес сутринта, в който се казва, че на този етап там има условия, което ми завърза ръцете.

Явор Гечев от фондация "Четири лапи" е категоричен, че в Пазарджик няма условия да се отглеждат двете котки:

Това са две малки лъвчета, две болни животни, които няма по никакъв начин възможност да бъдат отглеждани там.


Над 40 хиляди имейла са събрани в петиция в интернет, организиран от фондация "Четири лапи", за съдбата на лъвчетата.

Темата за отглеждането на лъвчетата беше коментирана и от премиера Бойко Борисов. Според него те трябва да напуснат страната, за да оцелеят. Премиерът каза, че е помолил протестите по темата да се прекратят:

Някакъв инат страшен: "Искаме ги тях". Те са като котенца - да си отидат в Африка и ние да кажем: "Не, ще ги държим в клетката тука, защото децата ще им се радват". Хубаво, ама ние имаме да ви дадем други - големи, пораснали, този - тригодишният Асен. Само в зоопарка пет лъва има още. Тука няма какво да правят, във Варна пак се размножават.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24