Премиерът Борисов приветства обявената от ЕК стратегия за Западните Балкани

МВнР: България е постигнала целта си да върне региона на Западните Балкани в дневния ред на ЕС

Сърбия и Черна гора ще бъдат приети в ЕС през 2025-а, ако изпълнят условията

| обновено на 06.02.18 в 19:20
2
Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов приветства обявената от Европейската комисия Стратегия за Западните Балкани. Според него с документа категорично се декларира желанието Европа да се развива като континент на стабилността, сигурността и просперитета.

На шестте страни и техните народи се дава европейска перспектива и ясен знак, че още през 2025 г. тези, които са готови, може да станат членове на ЕС, посочва премиерът и добавя, че правителството ще подкрепя страните от Западните Балкани в процеса им на подготовка за членството.


Според президента Румен Радев оповестената стратегия на ЕК за Западните Балкани е навременен документ, който очертава конкретните параметри за присъединяване на региона. 

В позиция на Министерството на външните работи се казва, че в Стратегията са намерили място много от българските идеи за европейската перспектива на региона.

Държавите от Западните Балкани разполагат с ясна времева перспектива  - 2025 година е амбициозна цел, чието изпълнение изисква мобилизация за решителни реформи, посочват от Министерството на външните работи, като в позицията е изразена и удовлетвореност от факта, че Евросъюзът ясно заявява готовността да си окаже допълнителна подкрепа на страните кандидатки.

Стратегията се отнася до всички шест държави, които следва да ускорят реформите и да изградят добросъседски отношения, а напредъкът ще се основава на индивидуалните постижения, като на нито една държава, която е готова, няма да се налага да изчаква друг, посочват още от външнополитическото ни ведомство.

България е постигнала целта си да върне региона на Западните Балкани в дневния ред на Евросъюза, което се случва за първи път от 15 години насам, се казва още в съобщението, в което се припомня, че през май София ще събере всички лидери на Европа и региона за постигането на тази цел - ускоряването на интеграцията на държавите от Западните Балкани в ЕС.

Сърбия и Черна гора може да бъдат приети в Европейския съюз през 2025 година, ако изпълнят всички условия. Това обяви Европейската комисия, която представи Стратегията си за надеждна перспектива и засилен ангажимент на Евросъюза към Западните Балкани. Стратегията посочва, че всички страни от региона трябва недвусмислено да преодолеят наследството от миналото, като постигнат помирение и решат споровете със своите съседи. От Сърбия и Косово Еврокомисията иска всеобхватно, правнообвързващо уреждане на двустранните проблеми. За Македония и Албания Брюксел смята, че са постигнали значителен напредък и е готов да препоръча начало на преговори за членство. Стратегията потвърждава европейската перспектива и на Косово и на Босна и Херцеговина, макар че тяхната готовност за преговори тепърва ще бъде преценявана.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24