Spotlight: USA в Пловдив – европейска сцена за американския съвременен танц

БНР Новини

От 26 до 28 март Пловдив става домакин на специална арт среща, наречена Spotlight:USA. В рамките на три дни за първи път в България ще бъдат представени 9 авторитетни танцови компании и хореографи от САЩ. В подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 – на сцените в Дом на културата „Борис Христов“ и на Драматичния театър ще се представи най-доброто от американския съвременен танц и модерен балет. Всяко от представленията на този уникален форум дебютира не само пред българска публика, но ще се радва и на вниманието на директорите на големи европейски театри и артистични агенти от различни световни фестивали от този жанр. Очаква се те да посетят Пловдив специално за събитието. Гаранти за прецизния подбор са представителите на престижно международно жури. Селектираните спектакли обхващат широка палитра от разнообразни танцувални стилове, артистични похвати, форми и теми.

В Дома на културата „Борис Христов“ ще бъдат представени спектаклите: „Буйна вода“, „Индустриален балет“ и „Принципите на несигурността“. Танцовата компания CONTRA TIEMPO от Лос Анджелис с проекта си „Буйна вода“ насочва вниманието на публиката към актуалните екологични, социални и расови проблеми. Авторите са вдъхновени от Шекспировата „Буря“ и афро-кубинската митология, но са заложили също на хип-хопа и впечатляващи визуални ефекти.

Като своеобразен контрапункт е представлението на следващия фестивален ден – на танцовата компания от Сиатъл Kate Wollich+TheYC. Те потапят зрителите в бунтарския индустриален ритъм от 80-е и 90-е със съчетание на класически и съвременен балет, клубна и поп култура.

Върху полюсите живот-смърт е изграден спектакъла на Dance Heginbotham от Ню Йорк. „Принципите на несигурността“ е представление, изследващо историята на човечеството от Помпей до 20-те години на 20-и век. Негови създатели са Джон Хегинботам – един от водещите танцьори и хореографи в САЩ, и художничката, авторка на книги и колумнист, Майра Калман.

А в голямата зала на Драматичен театър Пловдив 3 танцови компании ще представят нестандартните си гледни точки към красотата, женското тяло и човешката природа в трите вечери на Spotlight:USA – „Усещане/объркване“, „Пазители на красотата“ и „Толкова човешко“.

26 март е денят за среща с изкуството на танцовата компания от Портланд Tahni Holt Dance и спектакъла „Усещане/объркване“. Основател и директор на трупата е хореографът Тони Холт.

А танцовото представление „Пазители на красотата“ е създадено от нюйоркската трупа Palissimo Company. Роденият в Чехословакия хореограф Павел Жустиак е познат от дълги години за американските ценители на съвременния танц и визуален театър с минималистичния си, но въздействащ авторски почерк.

На 28 март спектакълът „Толкова човешко“ на Christine Bonansea Company от Ню Йорк ще открие пред зрителите в Пловдив творческата философия на хореографката с френски корени Кристин Бонанси – една от най-дръзките изследователи на съвременната американска сцена.

Между 26 и 28 март с фестивала Spotlight:USA Пловдив ще бъде действаща европейска сцена на културата и танца и гостоприемен домакин за престижните спектакли на съвременния американския танцов елит. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В търсене на доброто

Три въздействащи фоторазказа за благотворителността и доброволчеството представя столичната галерия „Синтезис“ до 15 декември 2018 г. Изложбата показва фотопроектите на Добрин Кашавелов, Борислав Трошев и Тихомира Методиева, отличени през 2018 г. в конкурса „Благотворителността през обектива“. В поредица от фотоси под названието „Виж това или..

обновено на 23.07.19 в 15:34

Денис Бучел: Фотографията трябва да докосне сърцето на зрителя

Денис Бучел е фоторепортер, социален фотограф и преподавател, чиято нова изложба Mirror се открива днес в галерия „13-то стъпало“ в Бургас. Той е роден в Кишинев, но живее и работи в България, носител е на много награди, между които „Снимка на годината“ и „БГ прес фото“. Денис Бучел казва, че обича хората и е склонен да чака дълго момента, в който те..

обновено на 16.07.19 в 15:11
Жюстин Томс (вляво) и Вася Атанасова

Българската Уикипедия на 15 години

На 6 декември 2003 година у нас се ражда българската Уикипедия - най-голямата онлайн енциклопедия в света. Към днешна дата в нея има близо 250 000 статии, а около 150 активни редактори работят единствено на доброволни начала. В световен план Уикипедия е петият по популярност сайт, който създава съдържание на повече от 300 езици, включително..

обновено на 09.07.19 в 14:45
Доходно здание на Застрахователна компания „Балкан“, днес Младежки театър. Архитекти: Станчо Белковски и Иван Данчов,
1940 г.

Архитектурният модернизъм

Ако се разходите из София или някой от по-големите градове в страната с Васил Макаринов и Теодор Караколев сигурно ще останете изненадани от сградите, които ще ви покажат и покрай които навярно сте минавали стотици пъти, но не сте им обръщали внимание. Надали сте се вглеждали в извитите витрини на постройка в посока НДК в София или в скритата..

обновено на 03.07.19 в 14:35

Тренировка по импровизация

Вторият международен фестивал на импровизационния театър вече приключва, но това не пречи на неговите организатори и създатели от трупа „ШиЗи Про“ да импровизират на живо в студиото на „Време и половина“. Със Златин Цветков, Милко Йовчев и Яна Огнянова говорим за това как се тренира импровизация, каква свобода дава тя, до какви истини достига и дори..

обновено на 02.07.19 в 14:41
Любо Киров и Таня Димова в студиото на програма „Христо Ботев“

За музиката „Както преди“ с Любо Киров

Младежки ентусиазъм и желание да споделиш частица от себе си с онези, които мислят, чувстват и избират като теб. Между четири стени заедно с тези истински и неподправени компоненти се случва музиката в новия албум на Любо Киров „Както преди“. Именно за изборите, които правим, и за начините, по които стигаме до истината, си говорихме с Любо в нашето „Време..

обновено на 01.07.19 в 14:39

Невъзможен дебют

Идваха отдалеч, чертаейки посока в своята „ЧЕРНОВА“, от различни точки на страната. София, Шумен, Пловдив, Търново…, до Хасково. Градът – „ТРАНЗИТ“, но не към някаква „КРАЙПЪТНА ОБИТЕЛ“, а към онзи център, заради когото бяха преодолели всеки „ЗАВОЙ“ на мислите си - от заглавието до финала, защото бяха увлечени в следването на думите, които сънуваха...

обновено на 14.01.19 в 12:29