Трите деца, открити в апартамент в столичния квартал "Люлин", са под полицейска закрила

Тийнейджърите са намерени след убийството на дядо им, заподозрени са майката и мъжът, с когото е живеела

| обновено на 22.02.18 в 18:55
Снимка: БГНЕС

Полицията продължава да разследва случая, при който в блок в столичния квартал "Люлин" бяха открити три момичета, държани заключени от майка си. Те са поставени под полицейска закрила. Историята стана известна след като 86-годишният дядо на децата беше открит убит вчера следобед.
     

Родителите им са задържани, а майката е заподозряна за убийството на 86-годишния си баща. Той е изчезнал на 12-и февруари, а преди ден е намерен мъртъв. Съседи обясниха пред "Хоризонт", че възрастният човек е бил подлаган на системен тормоз от дъщеря си. Сигналът за убийството на възрастния мъж - дядо на трите деца, е получен вчера около 17 часа. 

Децата, открити в апартамента, са на 14, 15 и 19 години. Те са живеели изолирани в жилището в последните години и никога не са посещавали училище. Контактували са само с родителите си. Най-голямото момиче се намира в полицейско управление в София. Двете по-малки деца са предадени на социалните служби в столицата и са настанени временно в специализиран дом. Те са и под полицейска закрила.

След изтичане на полицейската закрила спрямо двете непълнолетни деца ще бъдат предприети мерки за настаняването им извън семейството, информират от Агенцията за социално подпомагане. Ще се направи възможното децата да бъдат записани на училище.

По информация на "Хоризонт" децата нямат издадени лични карти. Свидетели посочват, че те са асоциални и почти не разговарят. За момента не са ясни причините за действията на майката, която ги е държала заключени в жилището в "Люлин". 

Съсед на семейството разказа пред "Хоризонт":

Бие баща си, не го пуска да влиза, децата на училище не са ходили. Не си плаща входа. Те не плащат една стотинка. Пет човека са. Виждам като излизат с майка си и баща си с раничките – трите дечица. По цял ден къде ходят, кой ги знае?

Според съседите цялото семейство е било странно. Хора от блока споделят, че има съмнения, че родителите и децата са били част от секта:

Не е луда тази жена според мен. Тя се прави на луда. Чувам, че ходят в някаква секта, но не съм видяла, но според мен наистина има нещо такова. Децата като излезнат, хубаво облечени, хубаво нагласени. Къде ходят, не знам.

За последно семейството е проверявано преди 7 години заради пожар във входа. Не са получавали социални помощи. Най-голямата дъщеря, която е на 19 години, няма извадена дори и лична карта, обясниха пред "Хоризонт" разследващи.


Директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов

Сигналите, които са били при нас са за междуличностни взаимоотношения, по-скоро имуществени спорове между бащата и дъщерята. Когато сме посетили адреса с Агенция по закрила на детето в апартамента не е бил установен никой живущ и уточнението, което искам да направя е, че и снощи децата не са установени в апартамента.


Продуцентът на предаването „Съдебен спор“ Георги Игнатов разказа пред "Хоризонт", че убитият Стефан Янев неотдавна се е свързал с предаването „Съдебен спор“ и при заснемането на репортаж на адреса на 7 февруари в „Люлин“ екипът се е сблъскал с невиждана агресия от страна на майката на децата.

Видях три момичета – те живееха в една стая, заключени от родителите. Навсякъде в жилището имаше религиозни плакати. Момичетата никога не са посещавали училище. Това ме притесни и затова сезирах Отдела за закрила на детето, обясни Игнатов:

Направил съм невъзможното да сигнализирам и задействам всички институции. Те да не се правят на ощипани госпожици, които сега за първи път разбират за случилото се. Както научих от съседи - те са сигнализирали многократно. 

Още детайли за случая - в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24