Обединени в изкуството – литература, музика, кино

От 28 февруари в Сити Марк Арт Център в София започва артпроектът „Обединени в изкуството – литература, музика, кино“.
Проектът е синтез на съвременна литература, музика и кино. Предстоят шест вечери през месеците от февруари до юни с вход свободен. Участват изтъкнати български и чуждестранни имена от трите изкуства. Събитията се реализират с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.” на Национален фонд „Култура“.

Проектът предвижда от 28 февруари до 6 юни популярни български музиканти, автори и актьори да представят на публиката нови имена в различните жанрове. Такъв подход не само очертава мястото на България в Европа, но и представя в развитие постиженията, таланта, новаторските търсения и творчески идеи на българските артисти - писатели, актьори, режисьори и музиканти в сътрудничество и диалог с колегите им от Европа. Последното ще се постигне чрез творческото съучастие на представители на партньорските на България държави в така нареченото „трио“ (с Естония и Австрия), както и на страните, чието председателство на ЕС непосредствено предстои: Румъния, Финландия, Хърватска и Германия.
В проекта на Сити Марк Арт Център са привлечени утвърдени автори като писателите Ани Илков, Ина Вълчанова, Емил Андреев, Теодора Димова, Алек Попов, Захари Карабашлиев. Сред актьорите в проекта участват студенти от класовете на Леонид Йовчев и Ани Васева. На музикалния подиум свои ученици представят проф. Венцеслав Николов, гл.ас.д-р Ангел Заберски - син, гл.ас.д-р Илиян Парасков, проф. Христо Йоцов, Рашко Младенов и Константин Цеков, Михаил Йосифов, Етиен Леви. Кинокритици-модератори ще бъдат Деян Статулов, Катерина Ламбринова, Петя Александрова, Геновева Димитрова, Тонислав Христов, Ирина Канушева.

Всяка вечер ще бъде разделена на три модула: „Музикални уравнения“, „Литературни вечери“ и Кино „Европа“. Началото е винаги в 19 часа.

Първото издание на 28 февруари е вечер на Естония. В „Музикални уравнения“ професор Венцеслав Николов и Камерен ансамбъл „Силуети“ ще представят произведения на Арво Пярт, Моцарт, Шуберт, Жан Бариер, Габриел Форе, Панчо Владигеров и Барток. „Литературни вечери“ в своето първо издание ще срещне с публиката Ина Вълчанова и младата авторка Нели Станева. Очаквайте кино „Европа“ в същата вечер с прожекцията на късометражните филми от Естония и България: „Манивалд“, „Празно“, Май“, „Олга“, „Коледа“ и „На червено“. Модератор на филмовата вечер на 28 февруари ще бъде кинокритикът Ирина Канушева.
Програмата, имената на участниците и произведенията за всяка от следващите вечери до 6 юни на проекта „Обединени в изкуството“ можете да откриете в Сити Марк Арт Център (бивше кино „Левски“).


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В търсене на доброто

Три въздействащи фоторазказа за благотворителността и доброволчеството представя столичната галерия „Синтезис“ до 15 декември 2018 г. Изложбата показва фотопроектите на Добрин Кашавелов, Борислав Трошев и Тихомира Методиева, отличени през 2018 г. в конкурса „Благотворителността през обектива“. В поредица от фотоси под названието „Виж това или..

обновено на 23.07.19 в 15:34

Денис Бучел: Фотографията трябва да докосне сърцето на зрителя

Денис Бучел е фоторепортер, социален фотограф и преподавател, чиято нова изложба Mirror се открива днес в галерия „13-то стъпало“ в Бургас. Той е роден в Кишинев, но живее и работи в България, носител е на много награди, между които „Снимка на годината“ и „БГ прес фото“. Денис Бучел казва, че обича хората и е склонен да чака дълго момента, в който те..

обновено на 16.07.19 в 15:11
Жюстин Томс (вляво) и Вася Атанасова

Българската Уикипедия на 15 години

На 6 декември 2003 година у нас се ражда българската Уикипедия - най-голямата онлайн енциклопедия в света. Към днешна дата в нея има близо 250 000 статии, а около 150 активни редактори работят единствено на доброволни начала. В световен план Уикипедия е петият по популярност сайт, който създава съдържание на повече от 300 езици, включително..

обновено на 09.07.19 в 14:45
Доходно здание на Застрахователна компания „Балкан“, днес Младежки театър. Архитекти: Станчо Белковски и Иван Данчов,
1940 г.

Архитектурният модернизъм

Ако се разходите из София или някой от по-големите градове в страната с Васил Макаринов и Теодор Караколев сигурно ще останете изненадани от сградите, които ще ви покажат и покрай които навярно сте минавали стотици пъти, но не сте им обръщали внимание. Надали сте се вглеждали в извитите витрини на постройка в посока НДК в София или в скритата..

обновено на 03.07.19 в 14:35

Тренировка по импровизация

Вторият международен фестивал на импровизационния театър вече приключва, но това не пречи на неговите организатори и създатели от трупа „ШиЗи Про“ да импровизират на живо в студиото на „Време и половина“. Със Златин Цветков, Милко Йовчев и Яна Огнянова говорим за това как се тренира импровизация, каква свобода дава тя, до какви истини достига и дори..

обновено на 02.07.19 в 14:41
Любо Киров и Таня Димова в студиото на програма „Христо Ботев“

За музиката „Както преди“ с Любо Киров

Младежки ентусиазъм и желание да споделиш частица от себе си с онези, които мислят, чувстват и избират като теб. Между четири стени заедно с тези истински и неподправени компоненти се случва музиката в новия албум на Любо Киров „Както преди“. Именно за изборите, които правим, и за начините, по които стигаме до истината, си говорихме с Любо в нашето „Време..

обновено на 01.07.19 в 14:39

Невъзможен дебют

Идваха отдалеч, чертаейки посока в своята „ЧЕРНОВА“, от различни точки на страната. София, Шумен, Пловдив, Търново…, до Хасково. Градът – „ТРАНЗИТ“, но не към някаква „КРАЙПЪТНА ОБИТЕЛ“, а към онзи център, заради когото бяха преодолели всеки „ЗАВОЙ“ на мислите си - от заглавието до финала, защото бяха увлечени в следването на думите, които сънуваха...

обновено на 14.01.19 в 12:29