Около 120 българи бедстват на летище в Румъния, оставени от нискотарифна компания

Блокирани са близо 70 българи и в Рим

| обновено на 27.02.18 в 12:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Българи бедстват на летище в румънския град  Тимишоара, научи „Хоризонт“. Един от тях - Величка Божерикова, сподели за предаването „Преди всички“, че пътниците от полет на "Райънеър" от Лондон e трябвало да кацнат в Пловдив:

Летището е било затворено много по-рано, но не ни го съобщиха. По-късно разбрахме, че ще кацнем в София, но в крайна сметка и там не кацнахме. Бяхме около половин час във въздуха. Накрая ни докараха в Румъния с уговорката рано сутринта да ни превозят до България. Вечерта трябваше да прекараме в хотел. Всичко това - докато излезем от самолета. Самолетът излетя без нас! Нямаме абсолютно никаква информация от "Райънеър" и техните представители. Чакаме да ни свържат с главния офис в Дъблин... Нямаме сведения какво ще се случи! Не сме преспали в хотел. От 21:30 ч вечерта сме тук. Около 7:30 ч ни дадоха по един ваучер за 5 евро, с който повечето хора си купиха по едно кафе и минерална вода. Не ни позволяват да плащаме с паунди и левове. Искат тяхната валута. Имаме бременна жена, която е в осмия месец. Всички много се притесняваме за нея. Имаме и малки деца, имаме и възрастни хора. Доколкото знам има възрастни хора, които са много зле  - на лекарства. Лично аз говорих няколко пъти с посолството ни. Казаха да говорим с „Информацията“. От „Информация“ искат да ни извадят от летището. Предлагат ни автобуси, които са в окаяно състояние. Пътят е затворен. Предупреждаваха ни отвсякъде, включително и в България – от МВР казаха да не тръгваме, а тук ни принуждават да излезем от летището. Навън продължава да вали. От посолството спряха да ми вдигат вече. Повтаряше едно и също през цялото време - сигурно 20 пъти, които му звънях – каза: „Не мога да ви помогна! Не мога да ви помогна!“.

Не искаме автобуси, защото пътят е много зле. Автобусите, които ни предлагат, са много зле. Не сме лигави, но това са 800 километра. 10 часа се пътува в нормални условия, а в момента условията са ужасни.

Бяхме около 160 - 180 души, но една група тръгна с автобус. В момента сме около 120.

Консулът на България в Букурещ Мирчо Иванов увери в ефира на "Хоризонт", че ваучери за храна са осигурени два пъти, а почетният ни консул в Тимишоара се е ангажирал да посети българите на място и да окаже съдействие.
Активно търсим връзка с авиокомпанията, която да ни предостави информация как ще бъдат транспортирани българските граждани до крайната дестинация.

Каквото зависи от нас, ще бъде направено. Уверявам ви, ще се свържем с авиокомпанията. Искрено се надявам да се приберат до края на деня, но не мога да поема този ангажимент. Това, което зависи от нас, ще го направим да е в максимално кратък срок и по възможно най-добрия начин.

Доколкото разбрах от летищните власти 23-ма души – майки с деца, са били настани в хотел, а останалите 90 са на летището.

62-ма души са били транспортирани с автобус.
 


В Рим около 100 български граждани остават блокирани на летищата "Чампино" и "Фиумичино" заради отменени полети на две нискотарифни авиокомпании, причината е усложнената метеорологична обстановка. За "Хоризонт" консулът ни в италианската столица Ермелина Пейчева уточни, че част от хората и от двата полета сами са се организирали да отпътуват: 
Една част от "Уизеър" са тръгнали с автобус -  са се организирали, и тези, които са останали, някъде може би около 60-ина души, са разпределени, голяма част са ги преразпределили за утре да пътуват и друга част, по малка -  за петък.

По повод останалите в Рим хора от полета на другата компания, Пейчева допълни:
Тук се появява един проблем, че "Райън еър" им покрива два дни и от там нататък той вече не им покрива, те, някои от тях са за петък. И сега ще видя с какво мога да им помогна в този аспект. Да видим, дали не можем да им помогнем, поне да им покрият цялото, което са задължени, според мене, да им покрият престоя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24