В. Николов: БСП се опитват да внушат връзка на правителството със сделката „ЧЕЗ“

За съмненията и заплетената история с ЧЕЗ

И. Иванов: Най-разумният изход от ситуацията е ЧЕЗ да стане държавна

„Националната агенция по приходите (НАП) трябва да представи резултатите от проверката на фирмата - купувач на ЧЕЗ - „Инерком“. НАП прави обстоен преглед на „Инерком“ и на свързаните с нея физически и юридически лица". Това каза в „Преди всички“ Валентин Николов от ГЕРБ, заместник-председател на комисията по енергетика.

Парламентарните комисии по енергетика и по контрол над службите за сигурност се събират на съвместно заседание, за да обсъдят продажбата на ЧЕЗ. Очаква се да бъдат изслушани представители на регулаторните комисии, ДАНС и финансовото разузнаване.

Валентин Николов обясни защо се налага обсъждането:

„Налага го съмнението в обществото, не само и в мен, че фирмата, която в момента е купувач, няма достатъчно финансови средства, управленски опит, за да поеме такава компания, която ще владее повече от една трета от критичната инфраструктура на България. Това, все пак е обект от националната сигурност. В момента ние нямаме никаква официална информация как и по какъв начин ще се финансира“.

Според Иван Иванов от БСП тази сделка не би могла да се разглежда като „продажбата на кварталния плод-зеленчук“, защото „тук се говори наистина за повече от една трета от критичната инфраструктура на страната“.

Във връзка с документа, който премиерът на Чехия Андрей Бабиш е изпратил на българския си колега Бойко Борисов по сделката с българския бизнес на ЧЕЗ, Иванов каза, че „цялата история е много заплетена и Бойко Борисов е трябвало да даде обяснения“:

„Господин премиерът вече няколко пъти ни излъга, лъже ни и този път, защото на неговите приказки, че това е официален документ от чешка страна, вчера чухме думите на чешкия премиер в оставка, че той не е изпращал нищо и не води комуникация. Вече не знаем на кого да вярваме. Изходът от ситуацията беше вчера и ние го внесохме като предложение - господин Борисов да дойде в пленарна зала, където му е мястото, да обясни пред народните представители какво се случва. Тази цялата история е толкова заплетена, че с основание господин Борисов онзи ден беше изключително изплашен и притеснен, защото  за никого не е тайна, че цялата тази ситуация излиза именно от неговите действия, които се опитва в момента панически да прикрие с различни срещи, различни разпитвания, защото това нещо няма как да не е попаднало в полезрението и на службите, и на министър-председателя“.

Валентин Николов каза още, че въпреки че сделката е между две частни компании, това не означава, че регулаторите в България не могат да вземат отношение, макар и постфактум:

„Както и Комисията за защита на конкуренцията, така и Законът за енергетиката дават достатъчно основание регулаторите да прегледат и да вземат решение. Искам да успокоя потребителите, че независимо кой е собственикът на разпределението, което в момента се нарича ЧЕЗ – разпределение, то се регулира от КЕВР на база Закона за енергетиката. Там са дадени достатъчно много възможности цената да бъде регулирана, т.е. да не може да бъде вдигана, както и ако не могат собствениците да изпълнят своите ангажименти – финансово, структурно, управленски, то в този случай да бъде отнето управлението от тях и да бъде сложен особен управител. Така че – имаме достатъчно възможности в закона“, успокои Николов.

Ситуацията е почти идентична с това, което се случва на границата, коментира Иван Иванов:

„Промениха Закона за обществените поръчки, за да може там нещата да се случват вече със саниране на старите кражби, сега ще направи поредния опит. Най-разумното е държавата така да промени закона или каквото иска да прави министър-председателят, но да изкупи акциите на ЧЕЗ и тя да стане държавна. Това е изходът от ситуацията и да дойде да обясни защо постави българските граждани в тази неприятна ситуация и да се чудим ние ще имаме ли ток, няма ли да имаме, коя е Гинка Върбакова, въпреки че тя е само лицето на тази сделка, всичко останало е само един параван, зад който стои 100% правителството и господин Борисов“.

„Ако искахте да се национализира, тоест държавата да участва, защото, когато тръгна тази процедура, не вдигнахте шум, а го вдигате точно сега? Аз повече се дразня от това, защото те едва ли не искат да внушат, че правителството има отношение върху избирането на купувача, има отношение върху процедурата и едва ли не стои зад него дружество, което е обвързано с управлението“, каза Валентин Николов по повод предложението на БСП - ЧЕЗ да стане държавна. Той заяви, че сега трябва всички заедно да работят по изчистването на българското законодателство, за да могат регулаторните органи да вземат окончателно решение.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Юлиана Корнажева с Валентин Николов и Иван Иванов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24