Частично бедствено положение в две села на община Хайредин заради преливане на язовир

Язовирите в Търговищка област се изпускат контролирано, всички по-малки язовири в Шуменско са обходени

| обновено на 08.03.18 в 18:52
Язовир Рогозен
Снимка: Областна администрация - Враца

Няма опасност големите язовири в страната да причината наводнения, съобщиха от министерството на околната среда и водите. От там наблюдават състоянието на 53 комплексни и значими съоръжения. Регистрираното преливане на язовир „Тича“ в момента е 2 кубични метра в секунда и не представляват опасност за населението.  Красимира Янкова експерт в отдел "Управление на риска от наводнения" даде още информация за "Хоризонт":
"Към днешна дата се запълване над 90% са около 14 язовира. В месечния график за месец март се поставили определени обеми за 21 язовира в предвид очакваното снеготопене и дъждовете, и метеорологичната прогноза, която получаваме". 

Частично бедствено положение е обявено в две села на община Хайредин - Ботево и Бързина. Причината е опасно преливане на язовир "Рогозен 1". Жителите на селата ще бъдат евакуирани превантивно, съобщи кметът на Хайредин Тодор Алексиев. Язовирът е последна точка от каскада с 15 водоема, които са водосбор за област Враца.

В община Хайредин предупреждението за опасно покачване на нивото на водоема е постъпило от съседната община Борован късно снощи. "Цяла нощ аварийна група е работила за намаляване на притока през преливника. Има опасност той да се разруши от напора на голямото водно количество", каза Алексиев.

Язовирът има монтирани сифони, но те са недостатъчни. С допълнителни помпи ще се осъществи контролирано изпускане, за да се укрепи преливникът.

Преди две години заради обилното снеготопене в общината имаше подобна ситуация.

Всички язовири в Търговищка област се изпускат контролирано и не създават заплаха от разливи и наводнения на населените места. Язовирите и техните стени са под непрекъснато наблюдение. Особено внимание се обръща на най-големите водоеми – Ястребино, Съединение, Бели лом и Каваците край Попово, обясни след поредната инспекция областният управител Митко Стайков.

"Единствено имаме два язовира, при които водосборът е малко по-голям, тъй като снеготопенето е по-активно. Това е "Росино", но там в момента ситуацията е нормална, все още поддържаме нормално изтичане на водата, така че няма опасност. Другият е "Вардун", който в момента прелива, но нямаме опасно покачване на водата, което да притеснява  жителите и гражданите на област Търговище".

Междувременно от Министерството на земеделието съобщиха, че няма опасност от преливане в следствие на контролираното изпускане на язовир "Тича". Притокът към язовира вече е намалял с 2/3. 

Водните нива на язовирите и реките в община Шумен не представляват опасност за населението. Поредната проверка е констатирала, че количеството вода във водоемите е в рамките на разпоредените от областната комисия обеми. 
На територята на Община Шумен има 14 язовира, като 12 са общински, 1 е държавна собственост и 1 е частна. Заради контролираното изпускане на язовир "Тича" и изтиочането на водата през преливника, днес бе извършена проверка на река Камчия. Установено е, че водното ниво слабо се е повишило, но няма заплаха за населението. На кметовете и кметските наместници на населените места и главните специалисти на кварталите на чиито територии се намират язовири, напоителни канали и дерета е разпоредено постоянно наблюдение и контрол. По информация на НИМХ пикът на повишаването на водните нива е днес. Не се очаква увеличение на водните количества през следващите дни. 

Всички по-малки язовири в Шуменска област са обходени. Обемите им се наблюдават. Единствено язовир "Кълново" прелива контролирано през преливника, но няма опасност от наводнение, обясни заместник-областният управител Петко Шаренков.

Коритата на реките Врана и Камчия са почистени и оттокът им е под критичните нива. Причина за частичните разливи е високото ниво на подпочвените води, допълни Шаренков. Наблюдават се всички места, където някога е имало наводнения, а именно към село Бял бряг, в местността Райковец до село Хан Крум и моста между селата Кочово и Надарево.

Започна контролирано изпускане на най-големият язовир в община Хасково - "Тракиец". Това се извършва през магистрален канал, като целта е да се освободи повече обем в съоръжението.След обилното снеготопене,  контролирано са били изпускани във вторник язовирите" Мадра" и "Книжовник". Няма кризисна ситуации с водоемите в региона.
 

От звуковия файл може да чуете интервю на кореспондентката на БНР в региона на Враца Ива Антонова с кмета на община Хайредин Тодор Алексиев, излъчено в предаването "12+3".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24