Служители на здравните инспекции ще протестират утре срещу ниските заплати в сектора

Много от заетите в инспекциите работят за минимална заплата, а недостигът на кадри се задълбочава

| обновено на 14.03.18 в 12:26

Служители на здравните инспекции в страната ще протестират утре срещу ниските заплати в сектора въпреки обещанието на Министерството на здравеопазването да получат 17% увеличение на заплатите си, считано от януари тази година, с мартенските заплати. 

От синдикалната организация в РЗИ - Благоевград обявиха, че запазват протестната си готовност. "От етични съображения решихме малко да променим формата на протеста, като оставаме в протестна готовност", декларира пред "Хоризонт" Валентина Георгиева, председател на синдикалната организация към Федерацията на синдикатите в здравеопазването в КНСБ в Благоевград. На 15 март, когато е Денят на здравния инспектор, служителите от инспекцията в града ще работят с лентички "Протест". 

"Възнагражденията ни не са увеличавани вече може би десетина години, с изключение на добавения клас "прослужено време", което ние не считаме за увеличение", коментира Валентина Георгиева и посочи, че например в РЗИ Плевен специалист бакалавър получава 510 лева, а в Шумен, Смолян, Кърджали, Русе, Габрово и Варна инспектори и медицински лаборанти също получават минималната работна заплата. 

Далеч  сме от мисълта, че тези 17% ще повишат нашето жизнено равнище, но ние приемаме подадената ръка. Това е някаква стъпка, някаква крачка по пътя. 

Служителите на районните здравни инспекции напомнят, че тяхното възнаграждение е най-ниското в системата на здравеопазването, а заради ниските заплати проблемът с недостига на кадри в инспекциите се задълбочава.

Районната здравна инспекция в Пазарджик ще се включи в утрешните протести на здравните инспектори, които настояват за по-добри условия на труд и достойно заплащане. Протестът ще бъде през сградата на Здравната инспекция по време на обедната почивка, съобщи Вили Славова от РЗИ - Пазарджик:

"Ще бъдем пред сградата на РЗИ-Пазарджик, защото, извинявайте, ама 15-17 процента са нищо. Освен това защо сега? Защо не беше факт от 1-ви януари? Значи протестните действия са затова, че нашата професия се неглижира, че нашите заплати от 2008 година не са мръднали на сантиметър от това, което е било. И в същото време да чуваш, че сме "търтеи", цитирам думите на д-р Москов. Това е обидно".

Работещите в Регионалните здравни инспекции в редица градове на страната ще излязат утре на мирен протест заради ниското си заплащане. Въпреки уверенията на Министерството на здравеопазването, че обещаното увеличение ще бъде получено заедно с мартенските заплати, протести ще има. 

Организацията на мирния протест за утре, когато е и професионалният празник на здравните инспектори, вече е направена и няма да се промени, заяви председателят на Синдикалната организация на служителите към Медицинската федерация при КТ „Подкрепа” Дияна Йорданова:

"Направили сме си организацията. Ще излезем, ще си кажем недоволствата. В момента събирам фишове за доказателство, че наистина има хора на такива заплати". 

Натоварването в сектора е все по-голямо, тъй като масово служителите напускат работа. В Добрич например 20 инспектори отговарят за обектите в цялата област, които непрекъснато се увеличават. Кадрите са квалифицирани, но демотивирани и това ще доведе до още проблеми в сектора, допълни Дияна Йорданова.

Няма организация за провеждане на протест от работещите в РЗИ-София във връзка с трудовите възнаграждения и условията на труд, научи "Хоризонт". 

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24