Денят на свободните медии в Словакия – недоволството продължава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 160 журналисти от различни словашки издания днес излизат с подписка в подкрепа на журналистите от общественото радио и телевизия, които алармираха за процеси на "нормализация" – термин, използван като еквивалент на снишаването след потушаването на Пражката пролет през 1968 г. – снишаване и нормализация, които според тях са настъпили в обществената медия 2 месеца след убийството на разследващия журналист Ян Куциак. Колегията от различни издания излиза в подкрепа на журналистите, които според тях са обявени за врагове от обществената медия. Това става в Деня на свободните медии, обявен от ООН.

Преди да бъде убит, Ян Куциак разследва злоупотребите с еврофондове и политици, стигащи до ниво премиер, за финансови злоупотреби и връзки с италианската мафия.

„Вън мафията от моята страна“ – се чете на плакат по време на поредния протест на движението, което започва след убийството и постепенно се превръща в движение „За прилична, почтена Словакия“ (Decent Slovakia). Протестите започват в социалните мрежи, а двигатели са група съвсем млади жени. 

Срещам ги в Братислава на 4-тата международна конференция "Лице в лице: граждански актьори в конфликт". Едната е Катарина Наги Пазмани (Katarína Nagy Pázmány):

„На първите демонстрации дойдоха близо 25 хил. души – това беше много даже и за началото. От информацията, която излизаше от разследването за Ян след убийството му, разбрахме, че нещата наистина са сериозни, че ни засягат всички нас и че трябва да продължим“.

Каролина Фарска и Ирина Недева

Постепенно протестиращите стигнаха 40 хиляди души. Едно от лицата зад протеста е Каролина Фарска (Karolína Farská), която все още е ученичка:

„Първото нещо, което направихме, беше демонстрация и мемориал за Ян. Нямахме искания, просто знаехме, че повече не може така, че политиците са отговорни за случващото се“.

За Таня, която също е част от протеста, протестът е всекидневен ангажимент, защото подготовката за всяка демонстрация е в нейния апартамент.  

Катерина Наги добави: „Имахме само две искания. Първо – правителство, в което да можем да имаме доверие, почтени хора. Второ – независимо разследване на убийството на Ян Куциак“.

Каролина Фарска (втората отляво) и Катарина Наги (до нея отдясно)

Протестите доведоха до оставката на министър-председателя Роберт Фицо. Беше сменен вътрешният министър.

Разследването на Ян Куциак обаче продължава и след убийството му, прави го неговият колега Мартин Турчек (Martin Turček) от изданието, в което е работил Ян, в сътрудничество с Международния консорциум за резследваща журналистика. 

Според него след убийството за първи път частните медии са преодоляли конкорунцията и гонитбата на рейтинги, и са публикували синхронно последното разследване на Ян Куцияк. В обществената медия, обаче, каза Мартин Турчек специално за Хоризонт, тръгват други процеси:

„Не мисля, че има голям ефект от оставките върху свободата на медиите. Очаквах големи неща след убийството и оставката, надявах се, че всеки политик и всеки гражданин ще се бори наистина медиите да са свободни. Ние, журналистите, се опитваме да го правим, но при началниците нещата не изглеждат така. Например в общественото радио и телевизия става точно обратното. …За нас е шок – 2 месеца след убийството на разследващ журналист, да видим, че в общественото радио и телевизия са уволнени журналисти, които са солидарни с движението, породено от убийството на колега, и то качествени, добри журналисти. Преди ден петима журналисти са били уволнени. Те са подписали документ, обвиняващ директора на телевизията във вътрешен натиск. В последните 2 месеца мисля, че са уволнени 10 колеги, защото са били критични за посоката, в която се движи телевизията“.

Турчек смята, че в обществената медия са видими връзките на управляващите медията с политическия елит.

Днес в Деня на свободни медии се очаква да излезе позиция за случващото се в обществената медия в Словакия. 

Целият репортаж на Ирина Недева от Братислава чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24