Малката библиотека в с. Долна Бешовица – духовен светилник за малкото селце

Снимка: Ива Антонова

С отопление на дърва и трудно обновяващ се книжен фонд, но с читатели почти всички местни жители и много от гостуващите, предимно деца – така накратко може да се опише съществуването на една малка, селска библиотека. Историята е от село Долна Бешовица.

"Просвета на кюмбета" би било едно от възможните заглавия на тази история за една малка селска библиотека.

„В малките села библиотеките са зарязани просто така. Когато съм във ваканция, си взимам книги от училищната програма“, споделя ученичка.

Библиотеката на село Долна Бешовица се помещава в отдавна затвореното селско училище, в края на олющен  коридор край купчина дърва за огрев се намира библиотечният вход. Отвежда ни в една голяма, висока стая с рафтове и книги, над които от едната страна подканва цитатът „Напред, науката е слънце!“. Библиотекарката Тинка Иванова сподели:

„Библиотечният фонд ни е 9160 книги заведени. Но имаме и такива, които са донесени като дарения, но не са заведени още. Имаме книги, които още стоят по кашоните, защото нямаме място къде да ги сложим. За жителите на селото мога да кажа, че четат хората. Има много пенсионери, които идват, също и деца. Само библиотеката остана. Училището в селото е закрито. Всички младежи като няма къде да се препитават, няма работни места, всичко е по градовете. В селото е останало само едно младо семейство. Постоянно се съобразяваме с отпуснатия бюджет за библиотеката. Имаме колеги, които не могат да си вземат заплатите за ноември и декември. Взимаме членски внос, но хората са малко. Нямаме от какво да се издържаме. Най-лошото е, че не можем да си позволим нови книги“.

Кметът на Долна Бешовица Нели Стоянова е пръв помощник в библиотечните дела: „Мога да помогна да внесем дърва или да подредим, да се окоси, но дотук, защото и аз самата съм принудена да си върша тези неща, защото и аз нямам хора. Сградата вече е стара, не се поддържа. Фондът си е достатъчно като литература. По един или друг повод всеки опира до библиотеката“.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24