Р. Радев: Моралният дълг към хората с увреждания е свързан с изграждане на обществена среда

Според президента интеграцията на хората с увреждания трябва да започва в ранна детска възраст

| обновено на 10.07.18 в 14:10
Президентът Радев откри дискусия по проблемите на заетостта на хората с увреждания - (от ляво надясно - Румен Радев, Гълъб Донев)
Снимка: БГНЕС

Помощите за хората с увреждания са задължителни, но с тяхното осигуряване не се изпълнява моралният дълг за изграждане на обществена среда, която да позволи пълноценното включване на тези хора на пазара на труда. Интеграцията на хората с увреждания трябва да започва в ранна детска възраст. За това призова президентът Румен Радев на дискусия за проблемите на заетостта на хората с увреждания, която е под патронажа на държавния глава.

"Всички обръщаме очи към образованието. Ако децата с увреждания не тръгнат в детска градина заедно с другите деца, ние не можем да искаме на изхода като възрастни те да бъдат възприемани наравно с другите и да търсим от тях резултати наравно с другите. Така че - да започнем тази интеграция от най-ранна детска възраст - детска градина, училище, ВУЗ, и тогава нормално и естествено ще дойде и пълноценната реализация".

Президентът се ангажира форумът да се провежда всяка година. Радев ще учреди годишни награди за бизнеса и за организации, интегрирали най-пълноценно хора с увреждания.

"Това наистина е сложен, много комплексен проблем. Не искам да го израждаме тук под формата на някакви награди. Все пак искам това да бъде един стимул, едно популяризиране на добрия пример, от който цялото ни общество има нужда. Защото достатъчно негативизъм се натрупа в тази сфера".

Според статистиката, към юни 445 хиляди души получават пенсия за трайно намалена работоспособност. Малка част от тях обаче, работят на трудови договори.

"Няма човек с увреждане, който иска да стои в къщи", каза Адриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Тя припомни, че до края на юли трябва да е готов законът за хората с увреждания, който предвижда нови мерки за насърчаване на заетостта:

"Хората с увреждания да имат възможността да работят, да не разчитат единствено и само на социалното подпомагане. Ние, хората с увреждания, не искаме това. Искаме да имаме равни права, да можем да отидем на работа".

Осигуряването на пенсии и социални помощи не решава проблема, смята и президентът Румен Радев.

"Това е най-лесният начин тези хора да бъдат изключени от обществото. Това е изпълнение на някакъв обществен дълг, не и на моралния дълг. Да изградим такава обществена среда, че тези хора да бъдат включени пълноценно с трудова заетост".

Председателят на Националния алианс за социална отговорност Георги Георгиев посочи, че в специализирани предприятия работят едва 1400 души.

"Потребностите на фона на общия брой на хората с увреждания са от 400 до 500 000 работни места".

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал смята, че трябва да има промени в нормативната уредба:

"Формите, които в момента се използват като защита, закрила на хората с увреждания от уволнение, всъщност работят срещу тях. Това препятства тяхното наемане на работа".

Величка Драганова, председател на Асоциацията на сляпо-глухите в България, се съгласи с казаното, но предупреди:

"Тук, в България, ако и това нещо се премахне - хора с увреждания да имат някаква закрила, когато са наети някъде на работа, то за нас просто трудовата реализация ще бъде съвсем кратка".

Още по темата чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24