Мохамед Халаф: Може да има отлагане на офанзивата в Идлиб с няколко седмици

Владимир Путин и Реджеп Ердоган, които на среща в понеделник в Сочи отново ще обсъждат Идлиб.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военната офанзива на Русия и силите на сирийския президент Башар Асад в региона Идлиб може да бъде отложена с няколко седмици, след планираната за понеделник среща между Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Това прогнозира в интервю за предаването „Събота 150“ журналистът Мохамед Халаф.

„Идлиб е последната фаза на войната в Сирия. В момента има сблъсък на влияние между различни регионални и световни сили. От една страна имаме противопоставянето Русия срещу САЩ, като зад Русия виждаме Иран и частично - Турция. От друга страна Турция играе сама, пак частично с подкрепата на САЩ“, обясни Халаф сложната обстановка в Сирия.

Той допълни, че това струпване на интереси може да доведе до кървава ескалация, която да увеличи неимоверно цивилните жертви и да предизвика нова бежанска вълна от 3 милиона души, които да се насочат към Турция.

По думите му руският президент Владимир Путин е пристъпил към плановете за офанзива в Идлиб, които оправдава с присъствието на джижадистите от „Ан Нусра“, тъй като Израел, Германия, Франция, САЩ и други сили не са съгласни с предложения от него план за възстановяване на Сирия под управлението на Башар Асад.

„Посланието на Путин е: „Вие отказвате да ме подкрепите, тогава аз ще ръководя последната фаза в тази война, независимо колко жертви ще паднат“, смята Халаф.

Същевременно турският президент Реджеп Ердоган предлага съдействие при преговорите с „Нусра“, които да се опита да убеди да напуснат Идлиб, без да се налага военна операция срещу тях. Паралелно с това Ердоган вече е създал собствени военни структури в провинцията и е готов да ги подкрепи и чрез редовната турска армия. 

„Ако има сблъсък между всички тези сили в Идлиб, то предстои една нова бежанска вълна, на чийто натиск Турция няма да може да устои. Тези 3 милиона души няма къде да отидат“, заяви Халаф.

Журналистът е на мнение, че срещата Путин-Ердоган в понеделник може да доведе до отлагане на офанзивата, което да даде на Ердоган време да се опита да убеди джихадистите да напуснат региона. „Тези бойци няма да го направят, защото няма къде да отидат“, смята Мохамед Халаф. 

„Няма да има мир в Сирия, докато САЩ и Русия не се разберат. Москва иска Вашингтон да приеме нейната регионална и световна роля и да приеме тя да реши бъдещето на Сирия. С тази цел, от 2015 година Путин използва политиката на изгорената земя - да накара цивилните и опозиционните бойци да се предадат на властта на Асад“, каза още журналистът.

Цялото интервю на Георги Марков с журналиста Мохамед Халаф можете да чуете в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24