Даниела Божинова: Референдумът в Македония е повече успешен, отколкото неуспешен

Снимка: БГНЕС

„Като имаме предвид условията, в които се проведе референдумът в Македония, за мен той е повече успешен, отколкото неуспешен“, каза за предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ Даниела Божинова – изпълнителен директор на Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива.

„Разбира се, имаше бойкот и той е резултат от сложното политическо положение вътре в страната, но възможността за този бойкот е благоприятствана от лошия закон за референдумите, който не е патент на Македония специално в тази част – за изискването за избирателна активност. Такива изисквания срещаме, дори и по-лоши, у нас, а и в други балкански държави, като изключим Хърватия и Словения“, каза тя.

За да е легитимен референдум в Македония, се изисква да гласуват 50% плюс един от избирателите, а на консултативното допитване за споразумението с Гърция за новото име на страната в неделя до урните отидоха малко под 37% от гласоподавателите.

„Изискването за избирателна активност предполага, че някой, който е против споразумението, ще спечели доста точки, като призове към бойкот. След това имахме и некоректни избирателни списъци заради това, че голяма част от избирателите ги няма вследствие на едно лошо икономическо положение и емиграция“, каза Божинова.

Според нея в момента еврочленството не изглежда толкова примамливо за македонците, колкото е било за българите, когато са се кандидатирали за интеграция в ЕС и НАТО, като вероятните причини са силният национализъм и голямата чувствителност към миналото в страната.

„Сега изведнъж искате хора, възпитавани в македонизъм, да направят сериозни компромиси, а те наистина бяха сериозни. Не ставаше въпрос само за името в споразумението между Гърция и Македония, ставаше въпрос и за това, че няма македонска националност, а има само македонско гражданство, че трябва да се откажат от, да речем, символи като Звездата на Вергина… Предполагам, че голяма част от македонците не са прочели внимателно споразумението, макар че то не беше много дълго, и разбира се, се вслушват в съветите, които им дават политиците или партиите“.

Въпросът на референдума също е бил формулиран доста сложно, изтъкна Божинова.

„Заев може би искаше да уцели две птички с един камък, с един референдумен въпрос. Как да отговори човек на такъв въпрос, който пита едновременно одобрявате ли споразумението и одобрявате ли членството ни в ЕС и НАТО. Може да има и ситуация, в която не одобряваш споразумението, но одобряваш членството в ЕС и НАТО. Това е резултат и от завоя, кой беше взет спрямо Конституцията и специалния закон за референдумите“.

Аргументът, че референдумът не е законово обвързващ, а има само съвещателна сила, също е бил причина хората да не са толкова ентусиазирани да гласуват.

„Когато искате 50% активност, за да бъде валиден референдумът – 50% плюс един – и от тях мнозинството да одобри, това означава, че очаквате въпросът да бъде одобрен с 25% относително мнозинство от електората плюс един. В случая ние имаме над 30% одобрение на предложението. Дори вероятно процентът ще се качи, ако се знае точният брой на избирателите в страната“, каза Божинова.

Интервюто на Веселина Миланова с Даниела Божинова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24