Българска делегация посети изложение за технологии на бъдещето в Тел Авив

Производители мечтаят дронове да прибират един ден детето от детската градина

Дроновете тепърва ще навлизат в живота ни и никой няма да им обръща внимание, също като на камерите за наблюдение

Израел произвежда големи дронове като този „Хермес 900“, но и по-малки, като предназначението им може да бъде много разнообразно.
Снимка: Ройтерс

„Много скоро разносвачът на пици няма да звъни на вратата, а ще вземате поръчката от дрон, виснал на прозореца. Така ще пристигат и лекарствата от аптеката, а защо не и покупките от супермаркета. Дронът ни може да носи 45 кг, а в по-смелите мечти той може да прибира и детето от детската градина“- това разказа пред "Хоризонт" Ширли  Залцман от Израел, която има фирма за дронове.

Българска делегация посети 5-ата израелска конференция и изложение за технологии на бъдещето в Тел Авив, след като при посещението на израелският премиер Бенямин Нетаняху в България в началото на ноември стана ясно, че една от областите, в които двете страни ще си сътрудничат, е производството на дронове. В тази област Израел е сред първите пет страни в глобален мащаб.

Да попаднеш в „царството на дроновете“ за неспециалист е объркващо. Някои от тях приличат на детски играчки, а най-големият е с размах на крилете 8 метра и не може да влезе в най-голямата залата на израелската панаирна палата "Ганей тааруха".

Освен летящи дронове, бяха представени и водни безпилотни апарати. Част от тях са предназначени за охрана на нефтени или други платформи в морето и плават над водата, а други са малки безпилотни подводници, които сонарно могат да „чуят“ под водата приближаваща се опасност, ако трябва да охраняват, но и да сигнализират за големи пасажи риба, ако трябва да информират рибарите или за облаци медузи или приближаваща се акула, ако са наети в туризма.

Сред сухопътните дронове има роботи, но има и автономни автомобили, които се движат без шофьори. В тази област Израел също е сред в първата  десетка в света. Начело на българската делегация на изложението бе председателят на Българо-израелската камара към Българската търговско-промишлена палата Симеон Ангелов. 

„Последните години оборотът е $80 млн., което е нищо. Министърът на икономиката на Израел каза, че 100 милиона е нещо съвсем постижимо. България изнася повече, отколкото внася от Израел. И дроновете могат да намерят своето място, за да балансират търговския обмен“, изтъкна Ангелов. Той посочи, че Израел произвежда дронове с най-различни предназначения – наблюдателни, транспортни, отбранителни и за граждански цели, големи и малки.

„Нашите дронове са автономни. Те не само наблюдават, но изкуственият им интелект анализира ситуацията. Ако задачата е да проследи даден човек, дронът е в състояние да вземе предвид и други обстоятелства, без да бъде напътстван от човек. Най-голямата конкуренция между производителите е как дроновете да станат по-малко притесняващи", разказва още Ширли Залцман.

"Хората не са свикнали да виждат над себе си летящи предмети. Затова засега действаме само над промишлени зони. Надяваме се по-късно дроновете да могат да летят и над градове. Вярвам, че ще стане като с камерите, които навремето са охранявали само стратегически обекти, а сега са на всяка улица или магазин и хората дори не им обръщат внимание“, допълни тя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24